Vlaamse regering effent pad voor Vlaamse sociale zekerheid

De Vlaamse regering heeft gisteren de visienota van minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) goedgekeurd. Hij wil het systeem van de Vlaamse zorgverzekering verder uitbouwen tot een eigen beleid van sociale bescherming, naast de federale sociale zekerheid.
AP2014

Vandeurzen (foto) wil van de overheveling van bevoegdheden naar het regionale niveau - een gevolg van de zesde staatshervorming- gebruik maken om het Vlaamse zorgbeleid uit te breiden.

Om dat te bewerkstelligen kiest de Vlaamse regering voor een verzekeringsmodel dat voortbouwt op het systeem van de Vlaamse zorgverzekering. Nu betaalt elke Vlaming jaarlijks 50 euro aan de Vlaamse zorgverzekering. Wie zwaar hulpbehoevend wordt, heeft dankzij de verzekering recht op een maandelijkse toelage van 130 euro.

In de toekomst zullen ook bejaardenhulp, revalidatie, woonzorgcentra, initiatieven voor beschut wonen, gehandicaptenzorg, psychiatrische verzorgingstehuizen en bijzondere jeugdzorg onder de verzekering vallen. Daarbij zal een grotere rol worden weggelegd voor de zorgkassen of ziekenfondsen (zie kader hieronder). Opmerkelijk, want de N-VA, partner in de regering, staat niet meteen bekend als een vriend van de mutualiteiten.

Jonas Roosens

Doelstellingen Vlaamse Sociale Bescherming

  • De nieuwe Vlaamse Sociale Bescherming moet het leven van de zorgbehoevende Vlaming een stuk vergemakkelijken. Zo zal voor alle aspecten van de dienstverlening een beroep kunnen worden gedaan op één loket, de zorgkas.  Waar mogelijk zal een automatische rechtentoekenning worden geïnstalleerd.
  • Dubbele procedures zullen worden vermeden door een maximale integratie van de tegemoetkomingen en bijdrageregelingen.
  • De zorgbehoevende krijgt de regie over zijn zorg zelf in handen.
  • De voorwaarden voor tegemoetkomingen zullen eenduidig en transparant zijn voor de gebruiker.
  • De nu nog naast elkaar bestaande zorgvormen zullen geleidelijk samenvloeien tot een meer continu en flexibeler geheel.

Meest gelezen