Jambon ziet nog ruimte voor besparingen in sociale zekerheid

Vicepremier Jan Jambon (N-VA) vindt dat er nog kan bespaard worden bij de departementen Volksgezondheid en Sociale Zaken. Lineaire besparingen over alle departementen heen zijn voor hem daarentegen uit den boze. "Verstandige besparingsoperaties gaan trouwens ook met investeringen gepaard", aldus Jambon.

In 2018 een begroting in evenwicht. Dat is en blijft de ambitie van de federale regering. Om dat doel te bereiken, is geld nodig. Nieuwe belastingen zijn voor de N-VA van Jan Jambon echter geen optie. "Integendeel, wij willen de belastingdruk tegen het einde van de legislatuur verlaagd zien. Dit is het land met de hoogste belastingen, maar langs de output scoren we eerder laag."

En dus: besparingen. "We moeten naar de stucturen kijken, naar de motor die blijkbaar te veel verbruikt. Die oefening moet zeker gemaakt worden en die maken we ook. En dus zitten we in het besparingsverhaal."

"Geen lineaire besparingen"

Lineaire besparingen, waarbij over alle departementen heen moet bespaard worden, vindt Jan Jambon niet verstandig.

"Het traject van lineaire besparingen heeft er ons toe gebracht dat mijn mensen in Verviers (tijdens de antiterreuroperatie, nvdr.) de zwaarste politieopdracht in jaren uitgevoerd hebben met materiaal waarbij je je ernstige vragen kan stellen."

Voor Jambon komt het aan op twee dingen: enerzijds investeren, anderzijds "kijken waar de grote kostenvreters zitten en die moeten er dan uit". Lees: meer geld voor onder meer de politie, op andere plaatsen minder geld.

"Sociale Zaken en Volksgezondheid vreemde eend in de bijt"

Vraag: welke departementen zijn dan zulke grote kostenvreters? "Als je kijkt naar de evolutie van de budgetten van de departementen de afgelopen jaren, zijn er enkele die een heel pak minder budget hebben dan 10 jaar geleden en zijn er andere die gigantisch veel meer hebben. Volksgezondheid en Sociale Zaken zijn wat dat betreft de vreemde eend in de bijt. We moeten daar naar durven kijken", stelt Jambon.

Al zegt de N-VA-minister er snel bij dat niemand binnen zijn partij ervoor pleit om de uitkeringen naar beneden te halen. "De vraag is wel of de manier waarop we naar de sociale zekerheid vandaag kijken no verantwoord is in de 21e eeuw. Een voorbeeld: op onze identiteitskaart zit een chip. Dat ding biedt enorme mogelijkheden die we vandaag niet benutten. Dat zijn besparingsoperaties die de burger niet treffen, integendeel."

Dat de N-VA, door te raken aan de sociale zekerheid, wel eens het stempel van asociale partij zou kunnen opgespeld krijgen, is volgens Jambon onterecht.

"De tax shift komt er"

Besparingen en geen extra belastingen dus, maar ook lastenverlagingen. Dat laatste kan gerealiseerd worden dankzij de alomtegenwoordige tax shift. Alomtegenwoordig in woorden weliswaar, nog niet in resultaten. Maar hij komt er zeker en vast, benadrukt Jambon. Al blijft hij erg op de vlakte over de inhoud en timing.

Meest gelezen