Van Overtveldt: "Woord regularisatie vandaag totaal niet aan de orde"

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) ontkent dat de federale regering werk zou maken van de regularisatie van fiscale fraude. Hij pareert zo de kritiek van SP.A-Kamerlid Peter Vanvelthoven over een interne richtlijn van de Bijzondere Belastinginspectie BBI die volgens de SP.A'er neerkomt op een regularisatie van spontane laattijdige aangiftes waarvoor extra personeelsleden zouden worden ingezet.

De ministerraad besliste vorige maand om ruim 100 extra personeelsleden in dienst te nemen bij de BBI, om de strijd tegen fiscale fraude op te voeren. Maar volgens Peter Vanvelthoven zullen die extra krachten niet zozeer ingeschakeld worden tegen fiscale fraude, wel om spontane laattijdige aangiftes te verwerken. Dat komt volgens het SP.A-Kamerlid neer op regularisatie.

"Toen we het bericht van de 100 extra controleurs hoorden, waren we zeer tevreden... tot we de beslissing van de ministerraad zagen. Daaruit bleek dat die mensen vooral zullen worden ingezet om regularisatiedossiers af te handelen van mensen die in het verleden gefraudeerd hebben. We maken ons daar zorgen over", verduidelijkt Vanvelthoven in "De ochtend" op Radio 1.

Minister Van Overtveldt erkent dat de extra personeelsleden aanvankelijk zouden worden ingezet om de spontane aangiftes op te vangen. "Maar er is intussen gewerkt aan een optimalisatie van hun taken binnen de BBI. Bovendien worden die spontane aangiftes niét geregulariseerd", aldus Van Overtveldt.

SP.A naar Grondwettelijk Hof tegen BBI-richtlijn

SP.A-Kamerlid Van Overtveldt valt voornamelijk ook over de interne richtlijn van de fiscus over die spontane laattijdige aangiftes. "Daarin staat dat die fraudeurs maar boetes van 20 tot 50 procent zouden krijgen. Dat zijn spottarieven en dat is voor ons onaanvaardbaar."

Volgens Vanvelthoven komt dat neer op een fiscale regularisatie en moet zoiets via het parlement passeren, niet via een interne richtlijn. "Maar minister Van Overtveldt heeft geen politiek draagvlak omdat CD&V zo'n regularisatie niet ziet zitten en dus doet hij het achter de rug van het parlement", luidt de redenering van de SP.A'er. Zijn partij is daarvoor naar het Grondwettelijk Hof gestapt om de richtlijn aan te vechten.

"Verwerking spontane aangiftes is géén regularisatie"

Johan Van Overtveldt is er daarentegen van overtuigd dat de interne BBI-richtlijn perfect past binnen het wettelijke kader. "Het woord regularisatie is vandaag totaal niet aan de orde. Niet elke laattijdige aangifte is bovendien louche. Voor goedaardige laattijdige aangiftes zijn er inderdaad specifieke lage boetes, maar voor manifeste fraude is het eenvoudig: daarvoor worden de gerechtelijke instanties onmiddellijk ingeschakeld."

De huidige minister van Financiën geeft tot slot ook nog een steek naar de vorige regering, waar de partij van Vanvelthoven deel van uitmaakte. "Die regering heeft regularisaties gedaan en zelfs in gevallen van manifeste fraude rechterlijke vervolging opzij geschoven. Wat de regering nu doet is iets helemaal anders."

Meest gelezen