Regering wil opnieuw onverwachte RVA-thuiscontroles tegen fraude

Staatssecretaris voor Sociale Fraudebestrijding Bart Tommelein (Open VLD) heeft groen licht gekregen van de regering om de RVA onverwacht controles aan huis te laten doen. Dat schrijven de kranten van Mediahuis. De wijziging moet wel nog langs het beheerscomité van de RVA passeren, waar ze zal besproken worden met de vakbonden.

"Als er ernstige vermoedens van misbruik zijn, bijvoorbeeld als het energie- en waterverbruik alarmbellen doen afgaan, dan gaan de inspecteurs op pad", zegt Tommelein in De Standaard.

Domiciliefraude onverwacht ter plaatse opsporen was sinds 2000 onmogelijk. Na een aanpassing van de sociale wet van 1961, doorgevoerd door toenmalig PS-minister Laurette Onkelinx, moesten de RVA-controleurs de werkloze op de hoogte brengen en eerst een hoorzitting organiseren. De uitnodiging moest tien dagen op voorhand worden verstuurd, wat volgens Tommelein de fraudeur de kans gaf om alle sporen te wissen. "In plaats van het fenomeen te bestrijden, steekt die maatregel gesjoemel een handje toe".

"Elementair recht op privacy ontzeggen, is onaanvaardbaar"

Oppositiepartij PS is niet tevreden met de nieuwe maatregel. De Franstalige socialisten vinden dat de regering-Michel daardoor de werklozen "eens te meer" stigmatiseert. "De werklozen het elementaire recht op privacy ontzeggen, is onaanvaardbaar", zegt Kamerlid Eric Massin.

De PS'er herinnert eraan dat de onverwachte controles aan huis in 2000 werden afgevoerd door zijn partijgenote en toenmalig minister van Werk Laurette Onkelinx. "Over deze schorsing bestond toen unanimiteit bij de democratische partijen in meerderheid en oppositie en we kunnen niet begrijpen wat deze stap achteruit vandaag kan verantwoorden", luidt het.

"Meer controles bij mensen met groot vermogen"

De socialistische vakbond ABVV vindt dat de regering ook meer werk moet maken van de strijd tegen fiscale fraude door mensen met een groot vermogen.

"Wij zijn niet voor fraude, maar er worden twee maten en twee gewichten gehanteerd", zegt Jef Maes van het ABVV aan VRT Nieuws. "Men is zeer ijverig om de armen en steuntrekkers te controleren, maar wij vragen ons af waarom niet dezelfde techniek wordt toegepast om mensen die een domicilie nemen in Knokke-Heist maar geen gemeentebelasting betalen, op te sporen en te bestraffen."

Vorig jaar stelde de RVA 10.566 gevallen van domiciliefraude vast. Bij 21.970 controles was alles in orde.

Meest gelezen