"We moeten de boten van de smokkelaars al aan de kustlijn van Libië vernietigen" Auteur: Floor Bruggeman

zo 03/05/2015 - 11:18 Floor Bruggeman Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vindt dat de bestrijding van mensensmokkelaars moet worden opgevoerd. "We moeten de boten van de smokkelaars al aan de kustlijn van Libië vernietigen. Ze pas vernietigen nadat ze aan land zijn gekomen, wat lost dat in godsnaam op?", aldus Francken in "De zevende dag".

Naast het redden van bootvluchtelingen, moet de internationale gemeenschap ook de bestrijding van de mensensmokkelaars opvoeren. "De internationale mensenhandel is in handen van criminele organisaties en ook steeds meer van IS en andere terroristische organisaties." Francken pleit er dan ook voor om in Libië aan land te gaan en de boten van de smokkelaars te vernietigen alvorens die kunnen vertrekken. 

Of Francken dan voor een militaire interventie in Libië pleit? "Nee, geen militaire interventie. We moeten te velde kunnen gaan aan de kustlijn in Libië en van daaruit samen met Interpol, Europol en Frontex opereren."

Voor zo'n operatie is wellicht een mandaat van de VN-Veiligheidsraad vereist en dat beseft ook Francken. "We zullen zien of dat lukt, diplomatiek is dat natuurlijk niet evident. Maar als we dat niet doen, zie ik ook niet in hoe we het probleem anders kunnen oplossen. Boten pas vernietigen nadat ze (in Europa nvdr.) aan land zijn gekomen, wat lost dat in godsnaam op?"

"Nog veel onduidelijkheden rond reddingsoperaties"

Francken vertrekt vanavond alvast naar Italië om daar met de Italiaanse regering te praten. "Het loopt daar momenteel niet goed en ik wil de regering een aantal dingen vragen", zei hij daarover. "Zo weten de Italianen niet wie er allemaal binnenkomt in Europa, want ze nemen geen vingerafdrukken. Ik ga dus vragen hoe dat eigenlijk komt."

En zo zijn er volgens Francken wel nog wat onduidelijkheden wat betreft de reddingen op zee. "Het is ook niet duidelijk hoe ver men op zee gaat om vluchtelingen te redden. Met de Tritonactie werd er bijvoorbeeld een zone van dertig mijl afgebakend, maar ik denk dat het op dit moment aangewezen is om verder dan die afgebakende zone te patrouilleren."

"Resolutie van Juncker is heel bizar"

Ten slotte had Francken het ook nog over het "verspreidingsplan" van de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. Franckens partij N-VA had in het Europees Parlement namelijk tegen de resolutie daarover gestemd. "Er is een beetje een misverstand. Juncker heeft altijd gesproken over een spreiding van erkende vluchtelingen, terwijl de resolutie over de spreiding van asielzoekers gaat."

Asielzoekers moeten volgens Francken asiel aanvragen in het land van aankomst. Van het moment dat asielzoekers erkend worden als vluchtelingen, kunnen ze volgens Francken wel worden verspreid over Europa. "Dat zou zelfs goed zijn voor de EU en ook voor België."