Homans wil komaf maken met lege kamers in sociale woningen

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) wil dat huurders van sociale woningen die te groot wonen, verhuizen naar een kleiner huis. Nu staan in 1 op de 10 sociale huurwoningen een of meer kamers leeg. Vooral oudere mensen wonen te groot. Homans hoopt met de maatregel de wachtlijst voor een sociale woning in te korten. Het Vlaams Huurdersplatform reageert voorzichtig positief maar heeft ook zo zijn bedenkingen.

In Vlaanderen staan momenteel 75.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale huurwoning, daaronder zijn ook heel wat gezinnen met kinderen. Er is dan ook vooral een tekort aan huurwoningen met verscheidene kamers. Omgekeerd staan in 15.188 sociale huurwoningen een of meer kamers leeg.

Dat is vooral het geval bij oudere huurders, van wie de kinderen intussen het huis verlaten hebben. Homans overweegt daarom om sociale huurders te verplichten om kleiner te gaan wonen. Vanaf volgend jaar zullen ouderen daarom in dezelfde buurt een kleiner huis aangeboden krijgen. Een belangrijke kanttekening daarbij is dat de regeling alleen maar zal gelden voor nieuwe huurders. Aan bestaande contracten kan niet zomaar worden geraakt.

Om een correctere verdeling van de huurwoningen te bekomen, wil minister Homans in de toekomst ook gaan werken met tijdelijke contracten. Op die manier kan het contract van huurders die een kleinere woning weigeren, worden opgezegd.

"Kan perfect met behoud bestaande contracten"

Het Vlaams Huurdersplatform reageert voorzichtig positief op het idee van Homans. "Het is een verdedigbaar idee", stelt woordvoerder Geert Inslegers. "Mensen moeten te lang wachten op een aangepaste, grote woning terwijl anderen een te grote woning betrekken. Maar dat moet wel tegen redelijke voorwaarden gebeuren. De huurprijs mag niet omhoog gaan en de alternatieve, kleinere woning moet in dezelfde buurt liggen."

Inslegers wijst erop dat om deze verandering door te voeren, geen tijdelijke contracten nodig zijn. "Men kan dat gewoon als huurdersverplichting in de Vlaamse Wooncode opnemen: wanneer men twee keer niet op een aanbod ingaat, zou het contract beëindigd kunnen worden, net zoals de huurder de woning moet bewonen, en verplicht Nederlands moet leren als hij de taal niet machtig is."

Voorwendsel om tijdelijke contracten in te voeren?

Het Vlaams Huurdersplatform vreest dat er een addertje onder het gras zit. "De indruk wordt gewekt dat het een voorwendsel is om tijdelijke contracten in te voeren."

"Woonzekerheid is een van de basisdoelstellingen van het recht op wonen, zoals dat nu beschreven staat in de wooncode. Homans zou een andere methode kunnen gebruiken zonder de woonzekerheid aan te tasten."

Volgens het Huurdersplatform zal het onvoldoende zoden aan de dijk zetten om de maatregel enkel op te leggen aan toekomstige huurders. "Dat zal probleem niet afdoende oplossen. Het aantal huurders dat te klein woont, is veel groter dan het aantal huurders dat te groot woont. Er zijn te weinig sociale huurwoningen en ze zijn niet aangepast aan de noden van de zittende huurders en van de mensen die al jaren op de wachtlijst staan."

De huurdersvereniging pleit er daarom voor om niet alleen de huurders maar ook de sociale huisvestingsmaatschappijen verplichtingen op te leggen bij de renovatie of bouw van nieuwe woningen. "Zeker in de grootsteden is dat een belangrijk aandachtspunt: door migratie moeten gezinnen met kinderen daar nu langer op een sociale woning wachten dan alleenstaanden of koppels."

Meest gelezen