Ook liberale vakbond stapt naar Grondwettelijk Hof tegen indexsprong

Ook ACLVB trekt naar het Grondwettelijk Hof tegen de indexsprong, die midden vorige week werd goedgekeurd in de plenaire Kamer. De liberale vakbond volgt het voorbeeld van het ACV en het ABVV, die enkele dagen geleden dezelfde stap aankondigden.

De ACLVB ziet in de indexsprong enerzijds een discriminatie tussen loon en huur - een indexsprong van de huurprijzen is niet opgenomen in het wetsontwerp - en spreekt anderzijds ook van "een schending van de gelijkheid tussen de twee voornaamste stakeholders in een onderneming". De vakbond wijst er in dat verband op dat er niet wordt geraakt aan het "loon", meer bepaald de dividenden, van de aandeelhouders. "Sinds de financiële crisis van 2008 stegen de dividendinkomsten van jaar tot jaar, terwijl werknemers en sociaal verzekerden permanent moesten inleveren", klinkt het.

"Als het sociaal overleg hieromtrent niet gerespecteerd wordt, ziet de ACLVB zich verplicht om zich te richten tot het Grondwettelijk Hof wegens de schending van het gelijkheidsbeginsel", besluit de liberale vakbond.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) zei eerder de intentie van de vakbonden om naar het Grondwettelijk Hof te stappen te betreuren. Hij benadrukt het belang van overleg rond de tafel "en de juridisering ervan heeft geen enkele toegevoegde waarde".

Meest gelezen