Crevits maakt 36 miljoen euro vrij voor uitbreiding schoolcapaciteit

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) maakt dit jaar 36 miljoen euro vrij voor de uitbreiding van schoolcapaciteit. De middelen worden verdeeld onder 15 gemeenten. Het grootste bedrag (12,2 miljoen euro) gaat naar Antwerpen. Crevits wil ook dat de middelen in de toekomst sneller omgezet worden in capaciteit. Dat was de voorbije jaren niet het geval.

Om iets te doen aan het nijpende capaciteitsprobleem, maakt de Vlaamse regering sinds enkele jaren specifiek middelen vrij voor de uitbreiding van schoolcapaciteit in het Brussels Gewest en in de Vlaamse gemeenten die kampen met een tekort aan plaatsen.

15 gemeenten

Voor 2015 gaat het om een potje van 36 miljoen euro, waarvan 35 miljoen euro aan bouwsubsidies en 1 miljoen euro aan huursubsidies. De middelen worden verdeeld over 15 gemeenten. Meer dan de helft van de middelen wordt verdeeld tussen Antwerpen (12,2 miljoen euro) en Brussel (7 miljoen euro). Daarnaast krijgen bijvoorbeeld ook Gent (3,5 miljoen euro), Vilvoorde (2,8 miljoen euro) en Halle (2,1 miljoen euro) een stevig bedrag uit de capaciteitspot.

Vlaams Parlementslid Jo De Ro (Open VLD), schepen van Onderwijs in Vilvoorde, reageert tevreden. Hij is blij dat er in totaal 8,25 miljoen euro vrijgemaakt wordt voor de hele Vlaams Rand. "We kunnen als stad of gemeente deze problematiek niet alleen oplossen. Onze regio groeit sterk qua bevolkingsaantallen, we hebben dus allemaal te maken met een tekort aan plaatsen voor de eigen kinderen. Het heeft daarom geen zin om bijvoorbeeld enkel in Vilvoorde te investeren als ook de omliggende gemeenten kampen met eenzelfde problematiek", aldus De Ro.

In de toekomst sneller en beter

Intussen heeft Crevits de besteding van de middelen van de voorbije jaren tegen het licht gehouden. Daaruit blijkt dat de resultaten vaak lang op zich laten wachten. "Tijdens de vorige legislatuur heeft de regering 188 miljoen euro aan capaciteitsmiddelen besteed. Voor 44 procent van die middelen zijn de werken nog niet opgestart. Slechts een vijfde (19 procent) van de middelen heeft intussen effectief geleid tot capaciteitsuitbreiding. Dat moet in de toekomst anders en beter", aldus de CD&V-minister. Crevits laat onderzoeken wat de oorzaak is van de trage omzetting en wil nagaan hoe het in de toekomst sneller en beter kan.

Meest gelezen