Scepticisme over financiering tax shift in Oostenrijk

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) verwees afgelopen weekend naar Ostenrijk als "gidsland" voor de invoering van een tax shift. De coalitie van de sociaaldemocratische SPƖ en de christendemocratische ƖVP heeft vorige maand inderdaad een ingrijpende belastinghervorming aangekondigd. Volgens correspondent MichaĆ«l De Werd echter heerst nog veel onduidelijkheid over de financiering van die hervorming.
Kanselier Werner Faymann

"Oostenrijk is een goed voorbeeld", zei Peeters afgelopen weekend tegen VTM. "Oostenrijk heeft een tax shift van 5 miljard euro gedaan." Oostenrijk lijkt inderdaad min of meer vergelijkbaar met Belgiƫ: het telt iets minder inwoners dan ons land en de belastingdruk is vergelijkbaar met die bij ons.

Vorige maand heeft de regering van kanselier Werner Faymann inderdaad een tax shift aangekondigd. Van volgend jaar dalen de lasten op arbeid met zo'n 5 miljard euro.

Dat zal vooral te merken zijn bij de personenbelasting, waar het tarief voor de jaarinkomens tussen 11.000 en 18.000 euro daalt van 36,5 naar 25 procent, en voor de inkomens tussen 18.000 en 31.000 van 43,5 naar 35 procent. Voor wie daarboven zit is de daling kleiner, en voor wie meer dan 1 miljoen per jaar verdient komt er een rijkentaks die 50 miljoen moet gaan opbrengen.

Herverdeling dus. Wie minder verdient, betaalt minder belastingen, en wie meer verdient, zal extra moeten betalen. Klinkt rechtvaardig, maar hoe zit dat in de praktijk? Michaƫl De Werd plaatst enkele kanttekeningen. "De echte rijken in Oostenrijk hebben een stichting waarin ze hun vermogen onderbrengen. Het is echt moeilijk om daar belastingen op te heffen, want dit model is jaren geleden net ingevoerd om rijken naar Oostenrijk te lokken."

Wie moet dat betalen?

Die belastingvermindering bij de lagere inkomens moet natuurlijk elders gecompenseerd worden. 1 miljard wil Wenen halen bij besparingen: twee derde bij de federale overheid, een derde bij de deelstaten. "Wat die besparingen inhouden, blijft vandaag nog onduidelijk", weet Michaƫl De Werd.

Daarnaast verdwijnen een aantal belastingvrijstellingen, onder meer voor het privƩ-gebruik van grote en milieu-onvriendelijke bedrijfsvoertuigen. Wenen plant ook een aantal btw-verhogingen, onder meer voor hotelovernachtingen, bioscoopbezoek en honden en kattenvoer. Net als hier wordt er in Oostenrijk een witte kassa ingevoerd.

Op vastgoed worden extra belastingen geheven, met onder meer een verhoging van de taks op een tweede enĀ  derde woning. De vermogenswinstbelasting op dividenden verhoogt van 25 naar 27,5 procent.

Maar het meeste verwacht de Oostenrijkse regering van de fraudebestrijding, die 1,9 miljard moet opbrengen. Het bankgeheim wordt gedeeltelijk opgeheven door middel van een centraal bankrekeningregister. Het is de bedoeling dat experts bij de minste verdenking van fraude de bankgegevens van een bedrijf kunnen inkijken.

"Er bestaat nogal wat scepticisme over de financiering van de belastinghervorming", zegt Michaƫl de Werd. "Vooral vanuit werkgeverskringen komt er kritiek dat de regering in Wenen te weinig bespaart."

Meest gelezen