"Indexsprong huurprijzen ligt op tafel bij onderhandelingen tax shift"

De indexsprong over de huurprijzen zal deel uitmaken van de onderhandelingen over de tax shift. Dat heeft CD&V-vicepremier Kris Peeters gezegd bij de aanvang van de parlementaire discussie over de indexsprong voor lonen en uitkeringen.

"Er is het debat geweest over de huurprijzen en we hebben er ons bij neergelegd dat er voorlopig geen indexsprong komt voor de huurprijzen. Maar het debat is niet ten einde", zegt Peeters. "We hebben gezegd dat we het opnieuw zouden opnemen tijdens de discussies over de tax shift en dat debat wordt nu opgestart. We moeten dus, wat de huurprijzen betreft, nog wat geduld oefenen, maar het komt zeker aan bod in het kader van de tax shift."

Met de tax shift wil de regering de hoge belastingen op lonen verlagen. Dat moet dan wel gecompenseerd worden met belastingen op consumptievervuiling en vermogenswinst.

N-VA raakt wat geïsoleerd

Dat CD&V voorstander is van een indexsprong voor de huurprijzen, in lijn met een indexsprong voor de lonen, was al bekend. Ook de MR, de partij van premier Charles Michel, is trouwens voor, en Open VLD heeft in maart al aangegeven dat het onderwerp "bespreekbaar" is.

Alleen de N-VA is blijkbaar mordicus tegen. Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) heeft al meermaals klaar en duidelijk gezegd dat er geen sprake kan zijn van een indexsprong voor de huurprijzen.

Maar wie is bevoegd?

De vraag van één miljoen is nu: wie is bevoegd is voor de materie, de federale of de regionale regering? De specialisten moeten hier uitsluitsel bieden, en het antwoord blijkt niet eenduidig. Volgens hoogleraar Publiek Recht Paul Van Orshoven zijn beide niveaus bevoegd: het federale als het gaat over het prijs- en inkomensbeleid, het regionale als het gaat over huisvestingsbeleid.

Vanmorgen zei Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) al dat hij inspraak wil in de federale tax shift. Allicht zal de Vlaamse regeringsleider dan ook zijn zegje willen doen over het al dan niet blokkeren van huurprijzen.

Meest gelezen