Bourgeois wil inspraak in federale tax shift

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) wil verhinderen dat op federaal niveau een belastinghervorming beklonken wordt met een al te grote impact op de Vlaamse begroting. "Ik wil verhinderen dat we plots een half miljard minder inkomsten hebben."

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft nog steeds een zure nasmaak bij de herinnering aan de perikelen rondom de financieringswet. Het netto resultaat was toen dat Vlaanderen vierhonderd miljoen euro aan dotaties vanuit het federale misliep, en haast noodgedwongen het gekoesterde begrotingsevenwicht moest laten varen. 

Hij noemde dat toen "onbehoorlijk bestuur", en hij is nog altijd niet van gedachten veranderd. In een gesprek met "De ochtend" op Radio 1 eist hij nu onomwonden dat Vlaanderen rechtstreeks betrokken moet worden bij de federale gesprekken over de tax shift.

Hij zal dat agenderen op het overlegcomité, waarin vertegenwoordigers van alle Belgische regering zitten, en wil dat er een werkgroep wordt opgericht zoals die ook bestaat voor de uitvoering van de zesde staatshervorming. Gisteren startte de federale regering de fiscale besprekingen en het is de bedoeling die vóór de zomer af te ronden.

Half miljard euro

De tax shift kan een impact hebben op de bevoegdheden en de inkomsten van de deelstaten, zegt Bourgeois. "De belastingen en btw worden in hoofdzaak op federaal niveau geïnd en ik wil koste wat het kost vermijden dat we straks een half miljard euro minder inkomsten hebben." Want ook al heeft de regering-Bourgeois nu haar begrotingsevenwicht losgelaten, in 2017 moet ze dat wel opnieuw halen.

Tegelijkertijd kunnen ook op Vlaams niveau een aantal maatregelen genomen worden. Ingrepen in de huur bijvoorbeeld behoren tot het Vlaamse bevoegdhedenpakket.

De PS schuift mee aan

Over de objectieven van de veelbesproken tax shift is Bourgeois duidelijk. Hij denkt dat ze aan het einde van de rit de loonkost voor werkgevers én werknemers moet verlagen.

Bourgeois beseft dat hij met zijn roep om een gezamenlijke werkgroep over de bevoegdheden in dit land, meteen ook de PS aan tafel brengt, dat nog steeds de ministers-presidenten van Brussel en Wallonië levert. Maar dat, zo zegt hij, "is nu eenmaal het effect van de bevoegdheidsverdeling in dit land".

Gwendolyn Rutten deed daar om Twitter alvast erg schamper over. "Een unieke kans om de fiscaliteit te verlagen en te hervormen", zo schrijft ze. "Waarom zou je ze dan mee aan tafel vragen?" En ook Open VLD-Kamerfractieleider Patrick Dewael ziet de eis van de N-VA'er niet zitten. "Bourgeois wil Magnette (PS) aan tafel voor fiscale hervorming. Good luck", klinkt het bij hem op Twitter.

Meest gelezen