Premier Michel: "De Zweedse coalitie is versterkt"

Zijn de strubbelingen binnen de federale regering verleden tijd? Volgens premier Charles Michel heeft het succesvol afronden van de begrotingscontrole vorig weekend er alvast voor gezorgd dat de cohesie binnen zijn ploeg versterkt is. En zo ziet de premier de nog heikele punten op de agenda zoals de tax shift en de pensioenhervorming met vertrouwen tegemoet.

De paasvakantie staat voor de deur en de federale cijfers staan op orde. We kregen dan ook een zelfverzekerde premier Michel te zien in "Terzake". "Ik stel vast dat de 4 partijvoorzitters honderd procent achter het regeerakkoord staan en dat de vicepremiers met wie ik dagelijks werk, werken aan het succes van de regering en ons beleid."

Toch zou de rust wel eens van korte duur kunnen zijn: op 22 april is er de nationale actiedag van de socialistische ambtenarenvakbond en vandaag nog was de socialistische vakbond misnoegd omdat de ministerraad in een eerste lezing de verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd tot 67 jaar heeft goedgekeurd. "De regering negeert elk sociaal overleg", klonk het.

Maar de ploeg van Michel staat er, zo liet de premier verstaan, én ze kan ook sociale resultaten voorleggen. "De afgelopen 6 maanden hebben we een gigantische openheid gecreëerd in het sociaal overleg en we hebben 3 sociale akkoorden goedgekeurd", aldus de premier. "Maar ik heb met de regering een parlementaire meerderheid die duidelijk de oriëntaties bepaalt voor de toekomst. We moeten de pensioenen hervormen en het is niet de bedoeling om een mandaat te geven aan de sociale partners om systematisch amendementen aan te nemen die tegen het regeerakkoord ingaan."

"Hoop op tax shift voor 21 juli"

"Ja, er komt een tax shift", klonk premier Michel formeel in "Terzake". Maar tegelijk gaf hij toe dat het niet evident zal zijn. "We moeten dat rustig bespreken binnen de schoot van de regering."

De N-VA liet al verstaan dat de volgorde van zo'n fiscale verschuiving moet vast komen te liggen: eerst btw, dan milieutaksen en ten laatste (eventueel) een vermogenswinstbelasting. Premier Michel pint zich niet vast aan die volgorde. "Er is geen taboe voor mij. Ik wil vooral een eerste minister zijn die belangrijke fiscale hervormingen doorvoert om de belastingen op arbeid te verminderen."

Een moeilijke horde dus, maar Michel heeft vertrouwen getankt uit het geslaagde begrotingsoverleg. "Ik heb een zekerheid: de laatste dagen waren zeer belangrijk voor de cohesie en de versterking van mijn ploeg. Voor de budgettaire controle hebben we zeer discreet gewerkt met uitstekend resultaat. Dat plaatst ons in de beste omstandigheden voor de komende maanden."

En wanneer komt die tax shift er dan, premier? "Ik hoop dat het mogelijk zal zijn voor 21 juli. Tegen dan moeten we de politieke oriëntaties bepaald hebben."

Meest gelezen