Bourgeois is kwaad: "Onbehoorlijk bestuur van federale administratie"

Het laattijdig corrigeren van het bedrag van de inkomstenbelastingen dat de gewesten doorgestort krijgen, is "onbehoorlijk bestuur" van de federale administratie. Dat heeft een kwade Vlaams minister-president Geert Bourgeois gezegd (N-VA) bij zijn aankomst aan het Overlegcomité. Door het niet doorstorten van de 750 miljoen euro naar de regio's, krijgt de Vlaamse regering een factuur van bijna 400 miljoen euro op haar bord.

Bourgeois wees erop dat de Vlaamse regering een voorzichtige begroting voor dit jaar had opgesteld, waarbij rekening gehouden werd met een lagere groei en reeds een buffer werd aangelegd voor de eventuele herziening van de inkomsten uit de inkomstenbelastingen in 2018.

Dat de fiscale administratie nu laattijdig het cijfer herziet, waardoor Vlaanderen een kleine 400 miljoen euro minder krijgt, is voor de Vlaamse regeringsleider "onbehoorlijk bestuur". Het komt er voor hem op aan te kijken hoe het probleem van de onzekerheid over de inkomsten opgelost kan worden.

Geen kritiek op de federale regering

Kritiek vanuit de Vlaamse regering op de federale administratie is geen kritiek op de federale regering waar de N-VA ook deel van uitmaakt, klinkt het bij de partij.

En zelfs de federale administratie moet zich niet zozeer persoonlijk aangevallen voelen: de schuldige is vooral de nieuwe financieringswet die er door de zesde staatshervorming is gekomen. Een wet die de N-VA steeds heeft bestreden. "Die wet is zo complex, dat niemand nog in staat is om er berekeningen mee te maken", zegt N-VA-partijwoordvoerder Joachim Pohlmann. "Bij een volgende staatshervorming moet die financieringswet dan ook aangepast worden."

"We hebben steeds gezegd dat de financieringswet een slechte wet was. Nu blijkt dat er inderdaad problemen zijn", voegt federaal vicepremier Jan Jambon (N-VA) daar nog aan toe.

Bourgeois: "Ik ga voor budgettaire correctheid"

"De gewesten krijgen nu opcentiemen op de belastingen en die gaan op en neer. Vroeger was dat met de dotaties niet zo", verduidelijkt Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Door het nieuwe systeem dreigt Vlaanderen nu niet alleen in de problemen te komen met de Europese ESER-normen inzake de uitgaven (onder meer de PPS-financiering), maar ook aan de inkomstenzijde.

Bourgeois wees er nog op dat het voor de Vlaamse regering onmogelijk wordt om alles in één keer weg te werken en ervoor te zorgen dat de begroting in evenwicht blijft. Volgens de Hoge Raad voor Financiën mag Vlaanderen overigens tot 750 miljoen euro in het rood gaan, merkte hij nog op. "Ik ga voor budgettaire correctheid", aldus Bourgeois.

Minister-president van Wallonië Paul Magnette (PS) reageert nog scherper. Hij vergelijkt het Overlegcomité met "het ministerie van Kolonies". De sfeer was volgens hem erg gespannen. Bovendien is er geen respect voor de regio's, vindt hij.

Open VLD relativeert

Bij Open VLD relativeerden vicepremier Alexander De Croo en Vlaams begrotingsminister Annemie Turtelboom het probleem. "De zesde staatshervorming biedt voor Vlaanderen ook heel wat opportuniteiten", vond Turtelboom. Ze erkende dat de timing van de herziening van de inkomsten voor Vlaanderen "erg scherp" is, zo vlak voor de begrotingscontrole, "maar op termijn wordt dit uitgevlakt".

De Croo erkende dat het beter geweest was dat de administratie vroeger gecommuniceerd zou hebben over de correcties, "maar sneller en fout is niet beter". Hij wees erop dat meer fiscale autonomie ook meer verantwoordelijkheid met zich meebrengt. "Dit is een federale meevaller, maar we hebben ook tegenvallers gehad, zoals de rekenfout van 400 miljoen euro bij de pensioenen en de minder inkomsten van 200 miljoen euro van de Nationale Bank".

Nieuwe financieringswet nog niet voor morgen

Intussen is het overlegcomité tussen de federale overheid en de gewesten bijeen geweest over de heikele kwestie.

Volgens premier Charles Michel is daaruit duidelijk geworden dat een aanpassing van de financieringswet nog niet voor morgen is. "Ik heb vandaag vastgesteld dat er op korte termijn geen tweederdemeerderheid is in dit land om nieuwe financieringsmechanismen te bepalen via een nieuwe wet", aldus de premier.

Meest gelezen