Michel: "Geen reden voor overleg met regio's"

Premier Charles Michel (MR) weerlegt de kritiek van de Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) dat er geen overleg is geweest met de regio's over het niet doorstorten van 750 miljoen euro. "Er was geen reden voor overleg. Dit is geen beslissing van de regering, maar enkel een berekening op basis van een wettelijk mechanisme." CD&V-voorzitter Wouter Beke erkent dan weer dat dit een "tegenvaller" is voor de Vlaamse regering, "maar in 2018 kan het andersom zijn".

De deelstaten krijgen dit jaar zo’n 750 miljoen euro minder doorgestort van de federale regering dan eerst gedacht. Een opsteker voor de begrotingscontrole van de federale regering, maar een tegenvaller voor de gewesten. De Brusselse minister-president Rudi Vervoort verweet de federale regering dan ook dat daarover geen overleg gepleegd werd.

Maar federaal premier Charles Michel vindt dat er "geen reden voor overleg" was. Hij wees er in "De ochtend" op dat dit geen beslissing van de regering was, maar enkel de uitvoering van het wettelijke financieringsmechanisme, een gevolg van de zesde staatshervorming. De beruchte financieringswet dus, waar voor en na de verkiezingen duchtig over gebakkeleid is.

Michel begrijpt dat het voor de gewesten niet aangenaam is, maar "iedereen moet met zijn eigen middelen zijn inspanning leveren".

"Tegenvaller voor Vlaamse begroting, maar in 2018 kan het andersom zijn"

Michels partij zit in de regio's niet aan het stuur, de Vlaamse meerderheidspartijen in de federale regering wel. CD&V-voorzitter Wouter Beke sprak in "De ochtend" dan ook van een "tegenvaller". Door het niet doorstorten van de 750 miljoen euro naar de regio's, krijgt de Vlaamse regering namelijk een bijkomende factuur van bijna 400 miljoen euro op haar bord.

"Uiteraard is dat een tegenvaller", reageerde Beke vanochtend. "Maar goed, dat zijn gegevens waar we rekening mee moeten houden. We moeten kijken hoe we dat gaan incalculeren in de bredere begrotingsaanpak."

"Het gaat nu om 750 miljoen die de federale regering vandaag niet zou moeten doorstorten naar de deelstaten, maar in 2018 kan het andersom zijn", stelde Beke echter. "Dat betekent dat de deelstaten in 2018 wel een meevaller kunnen krijgen."

De federale regering heeft alvast aangekondigd een buffer te voorzien om de verwachte tekorten van de deelstaten op te vangen. Die buffer kan eventueel ook in 2018 worden ingezet, als de federale regering dan wel 750 miljoen euro zou moeten doorstorten naar de deelstaten.

Meest gelezen