Michel: "We hebben gekozen voor voorzichtigheid"

Een trotse premier Charles Michel (MR) en zijn topministers hebben op een persconferentie het akkoord over de begrotingscontrole voorgesteld. De klemtoon lag op de keuze voor voorzichtigheid - er wordt een kleine buffer aangelegd - en op het feit dat de burger in principe niet méér wordt geraakt.

"Opdracht volbracht", stak een duidelijk trotse en opgeluchte premier van wal. Michel kan een politiek succes best gebruiken na een week van gekrakeel over uitlatingen van N-VA-voorzitter Bart De Wever. "Deze begrotingscontrole was een belangrijk moment", zegt de premier.

De regeringstop heeft de begrotingscontrole uitgevoerd in alle discretie, ver van de camera's. Michel bedankte zijn ministers voor hun ploeggeest. Het was trouwens opvallend hoe vriendelijk de heren en dame wel voor elkaar waren, want de excellenties gebruikten voornamen toen ze het woord aan elkaar doorgaven. Maggie, Charles, Willy, Didier, Jan, Koen en Alexander zijn weer beste maatjes.

Michel benadrukt dat de regering de inspanningen gelijk heeft verdeeld over inkomsten en uitgaven. De klemtoon ligt op veiligheid en justitie, jongerenwerkloosheid, kmo's en horeca. "We hebben voorzichtig gewerkt, met een buffer", zegt Michel. "Er komen geen bijkomen taksen voor de particulieren, en de strijd tegen sociale en fiscale fraude wordt opgevoerd."

Michel geeft toe dat de regering een financiële meevaller van 750 miljoen heeft. De helft van dat geld wil hij gebruiken om een buffer aan te leggen. Voorzichtigheid troef, dus.

Iedereen tevreden

De verschillende ministers kregen elk de gelegenheid om duidelijk te maken hoe gelukkig ze zijn met wat is beslist en gaven enige toelichting bij wat de beslissingen inhouden voor hun bevoegdheidsdomein.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) beklemtoonde dat er geen extra belastingen voor de doornsneeburger komen. De strijd tegen de fiscale fraude moet 100 miljoen euro extra opleveren, de zogenoemde Kaaimantaks dit jaar al zo'n 50 miljoen, en de diamantsector zal 50 miljoen moeten opbrengen via een heffing op de omzet.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) kondigt meer middelen voor de geestelijke gezondheidszorg aan en de ontwikkeling van zogenoemde flexi-jobs in de horeca, waarbij de werkgever 25 procent aan sociale bijdragen betaalt.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) kondigt aan dat er ingroeibanen voor jongeren komen. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) toont zich tevreden over de extra middelen die Defensie (100 miljoen extra) en de veiligheidsdiensten krijgen. Zijn collega van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) noemde enkele extra maatregelen ten behoeve van de kmo's aan, "de jobmotor in ons land": onder meer een tax shelter voor beginnende ondernemingen, fiscale aftrekmogelijkheden voor crowdfunding en digitale investeringen.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is in zijn nopjes met de extra middelen die hij krijgt. Hij kondigt investeringen aan in de gevangenissen van Brugge en Ittre, in de staatsveiligheid, scanstraten voor de justitiepaleizen en informatica.

Over taxshift was op deze persconferentie niets te horen. Dat is voor later. "Voor de zomer, dat is mijn hoop", zegt Michel.

"Geen regeerakkoord bis"

De regering-Michel probeert duidelijk een nieuwe start te nemen. Dat de ministers elkaar bij de voornaam noemen, moet aantonen dat de premier nu een hecht team rond zich heeft staan. De boodschap van de regeringsploeg klinkt in de eerste plaats positief. Er wordt ingezoomd op extra middelen, op het feit dat de burger niet extra wordt geraakt en op het voorzichtige beleid."

Wég het beeld van een koele regering die inhakt op het inkomen van de burger, waartegen gisteren nog tienduizenden hebben betoogd in Brussel. "Dit is geen regeerakkoord bis", liet Michel zich op het einde ontvallen. Dit is dus nog altijd de regering-Michel I

Meest gelezen