Btw stijgt niet, sigaretten en brandstof worden niet duurder

De federale regering heeft de begrotingscontrole afgerond na een weekend van discreet overleg. De regering heeft ruim 600 miljoen euro gevonden om de begroting op koers te houden en te voldoen aan de Europese doelstellingen. Er zullen meer inspanningen geleverd worden voor veiligheid en justitie. De zogenoemde kaaimantaks -een heffing op geld uit fiscale paradijzen- wordt vervroegd om meer geld in het laatje te brengen. De btw stijgt niet en sigaretten en brandstof worden niet duurder.

"We hebben een heel weekend in de grootste discretie constructief samengewerkt, wat een record is", feliciteerde premier Charles Michel vanmorgen zijn minister van Begroting Hervé Jamar (MR). Er werd ruim 600 miljoen euro gevonden om de begroting op koers te houden. Dat is meer dan de 530 miljoen die strikt genomen noodzakelijk was. Er blijft dus een buffer over van 100 miljoen euro.

Veel aandacht gaat naar veiligheid en justitie, waarbij de achterstallige facturatie bij Justitie volledig zou worden opgelost. Er zou sprake zijn van een inspanning van 102 miljoen euro. "Dat is historisch", aldus Michel.

De regering besliste ook over maatregelen om de goede werking van de administratie te bevorderen. Ook daar is sprake van de betaling van facturen evenals van steun aan de tewerkstelling en economische relance bij de kmo's en horeca. Voorts trekt de regering-Michel middelen uit om de internationale engagementen van ons land op het vlak van Defensie te respecteren.

ImageGlobe

Waar komt het geld vandaan?

Er komen concrete maatregelen om de strijd tegen de fiscale en sociale fraude te versterken. De zogenoemde kaaimantaks -een heffing op geld uit fiscale paradijzen- wordt vervroegd én er wordt niet geraakt aan de cliquet, de taks op brandstoffen. Het systeem lag nochtans aan het begin van het overleg op tafel.

Het is nog niet duidelijk hoeveel er zal worden bespaard, maar wél zeker is dat de sociale zekerheid niet onderhevig zal zijn aan zware ingrepen.

"Jongleren met het goede en het slechte nieuws"

De uitdaging waar Michel en de zijnen voor stonden, was niet min: volgens een verslag van het Monitoringcomité moest de ploeg van Michel op zoek naar 1,2 miljard euro om de begroting voor dit jaar op de sporen te houden. Het Planbureau stelde intussen de economische vooruitzichten bij van 1 naar 1,2 procent groei dit jaar, wat een opsteker betekende voor de excellenties.

Vrijdag kwam daar het rapport van de Hoge Raad voor Financiën bij over het te volgen traject om in 2018 opnieuw met een evenwicht aan te knopen. Volgens sommige interpretaties liet dat rapport een opening om de inspanning te beperken tot zowat een half miljard euro.

Toch heeft de regering tijdens haar begrotingscontrole de inspanning van 1,2 miljard euro als uitgangspunt genomen. Tegelijk hield ze daarbij rekening met de parameters van de Hoge Raad. Ook hanteerde ze de 1,2 procent van het bbp als economisch groeicijfer, maar met een buffer. "We hebben moeten jongleren met het goede en slechte nieuws", stelde premier Michel.

De federale regering licht de begrotingscontrole vandaag nog toe op een persconferentie. Die persconferentie komt er wellicht pas na 16 uur.

Meest gelezen