Van Quickenborne betreurt plotse voorstel "mystery calls"

Open VLD-Kamerlid Vincent Van Quickenborne vindt het jammer dat minister van Werk Kris Peeters (CD&V) "out of the blue" zijn piste heeft gelanceerd om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan met mystery calls. "Om zo'n delicaat dossier op te lossen, moeten bruggen worden gebouwd in plaats van straffe verklaringen af te leggen", stelde Van Quickenborne donderdag in de Kamer.

Mystery calls zijn anonieme telefoongesprekken door inspecteurs van de overheid om discriminatie vast te stellen. De minister van Werk kreeg al heel wat tegenwind naar aanleiding van zijn voorstel. Ook binnen de eigen meerderheid stelde Zuhal Demir (N-VA) meteen dat Peeters voor zijn beurt had gesproken.

Van Quickenborne, tevens de voorzitter van de commissie Sociale Zaken, had naar eigen zeggen de indruk dat het voorstel niet was doorgepraat binnen de regering, met de gewesten of de sociale partners. Hij vond het vooral jammer dat Peeters de piste lanceerde op een moment dat er met de bevoegde commissie "een traject" was afgelegd, onder meer met hoorzittingen, om tot een consensus te komen en dat die consensus "niet veraf" meer lag.

De Open VLD'er vindt dat er in de eerste plaats zelfregulering moet zijn om discriminatie te beteugelen binnen de private sector en dat hardnekkige overtreders nadien moeten worden aangepakt met de instrumenten die de overheid ter beschikking heeft.

Peeters wees erop dat hij zijn standpunt had voorbereid naar aanleiding van een gedachtewisseling die geprogrammeerd stond in de Kamercommissie, maar die niet kon plaatsvinden door het lange debat over de indexsprong. Hij merkte op dat het regeerakkoord meermaals aankondigt de strijd tegen discriminatie aan te scherpen. "Dat geldt ook voor de arbeidsmarkt", aldus Peeters.

"Als sensibilisering en preventie niet de gepaste resultaten oplevert, dan moeten we een stap verder zetten", ging de vicepremier voort. Hij herinnerde daarbij aan eerdere uitspraken van zijn Vlaamse collega Philippe Muyters (N-VA), die de deur voor mystery calls op een kier had gezet.

"Nu kunt u veel spreken over discriminatiebestrijding, maar de vraag is hoe men dit aanpakt. Ik kan u zeggen dat ik daar als minister bevoegd voor Werk een mening over heb en ik heb ter zake ook suggesties gedaan binnen het kader van het regeerakkoord. De meerderheid kan vervolgens beslissen wat zij met die suggesties doet", ging Peeters voort, die benadrukte dat voor de maatregel een kader moet worden gecreëerd.

Meest gelezen