Rutten over SWT: "Verkozen politici bepalen richting"

Gwendolyn Rutten is zeer tevreden over het akkoord dat er binnen de federale regering is bereikt over het brugpensioen (SWT) en oudere werklozen. Ze kon zich ook vinden in het akkoord van de sociale partners, maar de regering moet de beslissing nemen, vindt ze.

Volgens Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten is het een goed akkoord omdat het de 55-plussers niet langer uit de arbeidsmarkt zal duwen, zoals nu het geval is. De VDAB zal die mensen in de toekomst een aangepaste begeleiding geven bij het zoeken naar werk, waarin vooral gekeken wordt naar competenties van die mensen. Die moet je anders aanpakken dan werklozen van 18, vindt ze.

Het akkoord van de regering is strenger dan het compromis dat eerder tussen werkgevers en werknemers is bereikt. Dat compromis was een goede basis, vindt Rutten, maar verbeteringen moeten kunnen en dat heeft de regering-Michel nu net gedaan."Er komt een laag bovenop" het akkoord van de sociale partners en dat is geen probleem omdat het "de verkozen politici zijn die het beleid bepalen".

Het gaat om extra maatregelen die ertoe moeten leiden dat de mensen in de toekomst een "fatsoenlijk pensioen" zullen krijgen. Rutten merkt wel op dat er voor wie nu al met brugpensioen is of werkloos is, er niets zal veranderen. Ze hoopt dan ook dat de vakbonden niet tegen het regeringsplan zullen zijn.

"Discussie moet kunnen"

Gwendolyn Rutten maakt zich niet druk over de spanningen tussen coalitiepartners N-VA en CD&V, ook niet na de scherpe kritiek van N-VA-voorzitter Bart De Wever gisteren.

Het is normaal dat er standpunten verschillen, ook binnen een regering, maar je moet iedereen de ruimte geven om te scoren. Liever zo dan in een regering zitten die niets doet en waar dus ook geen discussie is, aldus de liberale voorzitster.

Ze merkt overigens op dat de regering-Michel al tal van goede akkoorden gesloten heeft en ook werk maakt van de verlaging van de belastingen op arbeid.

Zelf wil Rutten de belasting op schenkingen verlagen. Die zijn niet meer van deze tijd en leiden volgens haar niet tot meer opbrengsten voor de overheid, maar net minder. Zij wil een ingrijpende wijziging van die schenkingsrechten, vooral dan van bouwgronden en onroerend goed opdat op die manier slapend kapitaal ter beschikking wordt gesteld en daar varen zowel jongeren, als de bouwsector als de overheid wel bij, zegt Rutten.

Meest gelezen