Vakbonden houden druk op de ketel

In afwachting van het standpunt van de regering over het akkoord van de Groep van Tien inzake brugpensioen hebben de vakbonden op verschillende plaatsen in het land actiegevoerd. De bonden hopen zo de druk op de regeringstop hoog te houden. Ze willen dat de regering het akkoord over de eindeloopbaan "onverwijld en integraal' goedkeurt. Die regering is er intussen nog steeds niet uit en zet vanmiddag zijn gesprekken voort.

Bij AB Inbev in Leuven deelden de vakbonden vanmorgen pamfletten uit aan het personeel dat de fabriek binnenging.

In Brakel, de woonplaats van Open VLD-vicepremier Alexander De Croo reed een ACV-karavaan rond met zwarte vlaggen. Vakbondsleden met grijze pruiken op duwden een rollator voort. "Het is spannend voor ons vandaag. We willen nog eens een signaal geven, de mensen duidelijk maken dat we een alternatief hadden uitgewerkt. En we hebben niet toevallig Brakel uitgekozen", zei Anne Roelandt van het ACV.

In de Wetstraat in Brussel voeren 150 leden van de christelijke bediendebond LBC en haar Franstalige tegenhanger CNE actie. Op hun spandoeken verwijzingen naar winkelketen Delhaize, waar recent een sociaal akkoord over een herstructurering afgesloten werd. "Delhaize ontslaat me. Michel I vernedert me!", staat er te lezen. Anderen hebben dan weer een alternatieve definitie van het SWT (het vroegere brugpensioen) gevonden: "senioren, werklozen treiteren".

LBC-algemeen secretaris Ferre Wyckmans onderstreepte het belang van het akkoord omdat het gesloten werd tussen alle vakbonden Ć©n werkgevers. "Een akkoord in de Groep van 10 is in deze context al heel moeilijk. Indien de regering het akkoord niet respecteert, legt dit een hypotheek, niet alleen op dit dossier, maar op het hele sociaal overleg", en ook de toekomstige sociale onderhandelingen in alle sectoren. Indien de regering het akkoord niet uitvoert, dan zal de bediendebond vanaf volgende week met velen het signaal geven dat het zo niet verder kan en mag, aldus Wyckmans.

Tot aan Wetstraat 16 zelf geraakten de actievoerders echter niet. De doorgang naar het centrum, het parlement en de ambtswoning van de premier is versperd door de politie.

Ook de liberale vakbond roept de regering op om het akkoord van de Groep van Tien door te voeren. "Waarom kwaad bloed zetten? Dit zal enkel leiden tot sociale onrust", aldus voorzitter Jan Vercamst.
Hij wijst op de hoge jongerenwerkloosheid. "Nu bruggepensioneerden activeren valt daar niet mee te rijmen."

Vercamst verwijst ook naar een studie van de Nationale Bank over veertig jaar regeringsbeleid. "Daaruit blijkt dat regeringen altijd maatregelen nemen die te laat of te vroeg komen. Men moet maatregelen beter afstemmen."

Meest gelezen