Vuye: "De regering beslist in alle autonomie"

Hendrik Vuye, de Kamerfractieleider van de N-VA, verzet zich tegen het integraal uitvoeren van het akkoord tussen de sociale partners in verband met het Stelsel Werkloosheid met (bedrijfs)Toeslag (SWT), zeg maar de brugpensioenen. Voor hem is het de regering die daarover in alle autonomie beslist. Premier Charles Michel (MR) lijkt hem daarin bij te treden en heeft het over een "advies" van de sociale partners.
REPORTERS

De regering wil dat bruggepensioneerden tot hun 65e beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt, maar in het akkoord van de Groep van Tien staan allerlei versoepelingen. Voor de N-VA is dit erover.

"Dan zitten we echt in een derde-betalerscenario waarbij de sociale partners onderhandelen en waar de regering de factuur betaalt", zegt Kamerfractieleider Hendrik Vuye aan het radionieuws. "Het lijkt mij toch maar normaal dat de sociale partners die onderhandeld hebben hun voorstel - en daar gaat het over, over een voorstel, en niet over een beslissing of iets dergelijks - voorleggen aan de regering, en dat de regering, die toch de meerderheid heeft in het parlement, daar in alle autonomie over beslist."

"Wat voor ons belangrijk is, is dat er in het regeerakkoord een omslag gemaakt is, namelijk mensen langer aan het werk houden", legt Vuye uit in Villa Politica, "anders stort onze sociale zekerheid in elkaar."

Vuye heeft een probleem met het feit dat het akkoord van de Groep van Tien eigenlijk het regeerakkoord wat ondergraaft. "Ik denk dat het misschien beter zou zijn dat we zouden gaan naar tripartite-onderhandelingen, waarbij de regering van in het begin bij die onderhandelingen betrokken is."

"Twee zaken"

Open VLD zit min of meer op dezelfde lijn. "Er zijn twee zaken", legt Kamerlid Egbert Lachaert uit in Villa Politica. Voor de mensen die nu al op brugpensioen zitten, wil hij alles bij het oude laten. Maar wat voor de toekomstige SWT'ers? "We moeten echt naar een hogere arbeidsmarktparticipatie van ouderen in onze samenleving", zegt Lachaert. "Het akkoord van de sociale partners moet betaald worden door de belastingbetaler, en de regering moet nu beslissen wat zij daarmee doet." Hoe moet het dan verder? "Dialoog met de Groep van Tien om tot een coherente oplossing te komen", geeft Lachaert aan. Open VLD heeft duidelijk problemen met de harde taal van de vakbonden.

De regering-Michel laat nog niet in haar kaarten kijken, maar opmerkelijk is toch wel dat de premier het in de Kamer had over een "advies" van de Groep van Tien, en niet over een "akkoord".

Groen bekijkt het allemaal met argusogen. "De meerderheidspartijen spelen stokebrand met de fragiele sociale vrede", zegt Kamerfractieleider Kristof Calvo Hij vraagt dat de regering het akkoord van de Groep van Tien respecteert.

Meest gelezen