Kwestie indexering huurprijzen verdeelt Vlaamse regering

De kwestie van het al dan niet blokkeren van de huurprijzen leidt tot nieuwe wrevel binnen de Vlaamse regering. Deze keer spelen minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) en fractieleider Koen Van den Heuvel (CD&V) de hoofdrol. Fractieleider Bart Somers (Open VLD) meet zich de rol van bruggenbouwer binnen de meerderheid aan.
Liesbeth Homans

De kwestie van de huurprijzen werd vorige week een eerste keer in de federale regering besproken in het kader van de indexsprong. CD&V -onder druk van de vakbonden- en MR spraken zich expliciet uit voor een indexsprong van de huurprijzen, in navolging van de indexsprong voor lonen, wedden en uitkeringen. Ze stootten echter op verzet van de andere regeringspartners.

Open VLD en N-VA willen de indexsprong namelijk over de hele lijn doorzetten, zeker Vlaams minister voor Wonen Liesbeth Homans (N-VA). De kwestie kon even in de koelkast omdat er zelfs geen duidelijkheid bestaat over welke regering nu bevoegd is. Daarover moeten juristen de knoop nog doorhakken.

Homans blijft bij haar standpunt. "De Vlaamse overheid is bevoegd", zei ze vanmiddag in het Vlaams Parlement. Als het van haar afhangt, komt er wel degelijk een indexering van de huurprijzen.

Hoe raken ze eruit?

CD&V blijft dwarsliggen. "Wij vinden als partij dat de inkomsten uit loon en die uit huur op dezelfde manier moeten worden behandeld", zegt fractievoorzitter Koen Van den Heuvel in Villa Politica. "Dat was in de jaren 80 ook zo, en toen waren er verschillende indexsprongen."

"We zitten hier echt met een symbolische discussie waarin twee partijen zich hebben ingegraven", reageert Open VLD-fractievoorzitter Bart Somers. "Of je nu een indexsprong doet of niet, we zitten in een tijd zonder inflatie", sust hij. Somers probeert de rol van bruggenbouwer binnen de coalitie te spelen. "We moeten er op een verstandige manier uit zien te raken."

Maar hoe die "verstandige manier" er moet uitzien, blijft tot nader order koffiedik kijken. CD&V houdt voet bij stuk. "Het is voor ons geen symbooldossier", zegt Koen Van den Heuvel. Als er een indexsprong komt, betekent dat dat lonen en uitkeringen voor één keer geen 2 procent stijgen. "Voor de huurprijzen hangt dat ervan af hoe je moduleert. Het kan ook zijn dat de huurprijzen stijgen met 2 procent. Voor een huurcontract van 700 euro per maand, betekent dat 14 euro per maand meer", rekent de CD&V'er voor.

"Voluntaristisch en sterk aanpakken"

Somers nestelt zich in de rol van de grote verzoener en wil zijn partners mee krijgen. Hoe? "Door hen te overtuigen van wat werkelijk belangrijk is", zegt hij. Somers wil de problemen "voluntaristisch en sterk aanpakken"; het lijkt wel een echo uit het verleden, toen Guy Verhofstadt nog een belangrijke rol had in de nationale politiek.

"Wij proberen constructief te zijn en ons te concentreren op de uitvoering van het regeerakkoord", gaat Somers door. "We mogen het gekibbel niet overdrijven."

Zowel op federaal als op Vlaams niveau blijven CD&V en N-VA elkaar geregeld in de haren vliegen. Er is het gekibbel rond Uplace, de brugpensioenen en de tax shift, en het lijstje is nog langer. "Storend", moet Bart Somers toegeven.

Meest gelezen