"Regering wil huurprijs buiten indexsprong houden"

De regering-Michel is niet van plan de indexsprong ook in te voeren voor de huurprijzen. Daardoor zouden lonen en uitkeringen niet meestijgen met de levensduurte, maar de huurprijzen wel. Dat schrijft De Tijd. Oppositiepartijen SP.A en Groen en de vakbonden zijn niet te spreken over het plan.

"Het doorvoeren van een indexsprong voor de huurprijzen ligt niet op tafel", zou te horen zijn in regeringskringen. "We willen de maatregel zo eenvoudig mogelijk houden en het is niet de bedoeling er van alles bij te sleuren."

De huurprijzen worden één keer per jaar, op de verjaardag van het contract, aangepast aan de levensduurte en dat blijft dus zo. Geen enkele coalitiepartner wil officieel reageren, maar navraag leert dat CD&V onder druk staat van de vakbonden om ook de huurprijzen alsnog aan een indexsprong te onderwerpen. Open VLD en de N-VA hebben daar echter weinig zin in, al blijft de deur op een kier staan.

De bedoeling is de indexsprong tegen eind volgende week goed te keuren.

"Dit duwt mensen over de rand"

SP.A-kopstuk John Crombez (foto in tekst) is niet te spreken over het voornemen van de federale regering om de huurprijs buiten de indexsprong te houden.

Vooral de combinatie van de verschillende ingrepen stoot hem tegen de borst. De indexsprong, gecombineerd met de huurprijzen die wel geïndexeerd worden, komt immers bovenop de duurdere bustickets, het verhoogde inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs en nog een resem andere maatregelen van de voorbije maanden, hekelt hij.

"In ons land leeft vijfentwintig procent van de mensen zonder reserves, zonder spaargeld. Zij worden hiermee over de rand geduwd", zegt de SP.A'er. "De groep van huurders is ook zeer divers, met veel alleenstaanden, of bijvoorbeeld chronisch zieken die aankijken tegen hoge kosten."

Volgens Kristof Calvo, Groen-fractieleider, kiest de federale regering voor "omgekeerde herverdeling" waar de meest kwetsbaren twee keer het slachtoffer van zijn.

"Verrijk de rijken, verarm de huurders"

Ook de vakbonden zijn niet te spreken over het nieuws dat de federale regering de huurprijzen uit de indexsprong houdt. "Verrijk de rijken, verarm de huurders", reageert ABVV-topvrouw Caroline Copers. "Voor wie er nog aan twijfelt voor wie deze federale regering rijdt."

"De Monaco-coalitie doet het opnieuw", reageert de christelijke vakbond ACV op Twitter. "Lonen en uitkeringen worden niet geïndexeerd, huurprijzen wel. Twee maten en twee gewichten. De harde hand voor werknemers en sociale uitkeringen. De  gulle hand voor de andere inkomens."

Die andere inkomens worden door de regering volledig ontzien, aldus nog het ACV. Nochtans kan de regering met de wet van 1996 ter vrijwaring van het concurrentievermogen een gelijkwaardige matiging opleggen aan de inkomens van de zelfstandigen, de vrije beroepen, de dividenden en de huurprijzen.

"Niets van dat dus. Deze regering pikt uit dat lijstje enkel de sociale uitkeringen. En zo viseert ze dus alleen de lonen en de uitkeringen van de werknemers. Al het andere mag van deze regering blijkbaar wel nog geïndexeerd worden. Zoals verzekeringspolissen en energie. Of ook de huurgelden", besluit de vakbond.

"Logisch dat huurprijzen buiten indexsprong gehouden worden"

Het Nationaal Eigenaars- en Mede-Eigenaars Syndicaat (NEMS) noemt het "evident" en "logisch" dat de federale regering de huurprijzen buiten de indexsprong houdt.

Het eigenaarssyndicaat wijst erop dat de indexering van de lonen en de huurprijzen niet zomaar vergelijkbaar is. Voor de huurprijzen kan het slechts eenmaal per jaar en op basis van de gezondheidsindex. Met de spilindex kan het in principe om meerdere indexeringen per jaar gaan, al is er van hoge inflatie momenteel geen sprake.

Net daarom wordt de indexsprong trouwens her en der in vraag gesteld, merkt het eigenaarssyndicaat voorts op. "De federale regering is zich daar zonder twijfel van bewust en is daarom niet van plan de huurprijzen te treffen, waarvan de stijging sowieso beperkt zal zijn."

Bovendien laten de recente akkoorden tussen de sociale partners, die groen licht kregen van de regering, wel degelijk een beperkte loonstijging toe in bepaalde sectoren. "Wat zou dan een blokkering van de huurprijzen rechtvaardigen?", werpt het syndicaat op.

Zou het toch tot een indexsprong komen voor de huurprijzen, dan eisen de eigenaars tot slot dat dit ook zou gelden voor het kadastraal inkomen, voor de brandverzekeringspremies en zelfs voor de bouwkosten die volgens het syndicaat sneller stijgen dan de index.

Meest gelezen