Elke Sleurs wil grote fraudeurs aanpakken

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding Elke Sleurs (N-VA) heeft een pakket maatregelen klaar om grote belastingfraudeurs aan de kaak te stellen. Tegelijk uit ze kritiek op de aanpak van haar voorganger John Crombez (S.PA).

De voorbije weken hebben affaires zoals LuxLeaks en SwissLeaks de grote belastingfraude of -ontwijking in ons land (en elders) opnieuw in de headlines geschreven.

In een interview met De Tijd kondigt staatssecretaris voor Fraudebestrijding Elke Sleurs een pakket maatregelen aan om die grootschalige fraude te bestrijden.

Een van de meest opvallende maatregelen is dat Sleurs de verjaringstermijn van zeven jaar voor fraude wil verlengen. Dat geeft inspecteurs veel te weinig tijd, vindt ze. Bovendien wil Sleurs ook de mogelijkheid inbouwen om de verjaringstermijn te laten schorsen -stilleggen dus- eens bepaalde onderzoeksdaden zijn verricht.

Ook wil de staatssecretaris dat de fiscus topadvocaten in de hand neemt, net zoals de tegenpartij dat vaak doet, om met gelijke wapens te kunnen vechten. Ook wil ze meer speurders an het werk zetten omdat nu nog altijd 56% van alle witwaszaken geseponeerd wordt bij gebrek aan personeel.

België is geen eiland, zegt Sleurs, en ze vindt het daarom essentieel dat er internationaal meer afspraken worden gemaakt om gegevens uit te wisselen, zoals dat nu gebeurt met de zaak rond het Zwitserse filiaal van de bank HSBC. 

"Vorige regering heeft gefaald"

Opvallend is ook de kritiek van Sleurs aan de vorige regering-Di Rupo die volgens haar heeft gefaald inzake fraudebestrijding. Dat blijkt volgens haar uit het dossiers van Swissleaks inzake HSBC, maar Sleurs wil ook af van de "heksenjacht".

Volgens haar maakte haar voorganger op Fraudebestrijding (de Vlaamse socialist John Crombez, nvdr.) geen onderscheid tussen moedwillige fraude en vergissingen in de erg complexe fiscale regelgeving en daardoor heeft "de kleine man het gevoel dat hij hard wordt aangepakt, maar dat grote fraudeurs vrij spel blijven hebben".

Anderzijds wil Sleurs wel de beperking op het betalen met cash terugschroeven. Crombez (links) had dat beperkt tot 3.000 euro, maar Sleurs kan zich vinden in een Europese richtlijn die dat op 7.500 euro zou brengen. Nog hoger kan echter niet, zegt ze.

De kritiek op Crombez is opvallend omdat die net prat gaat om zijn maatregelen tegen fiscale fraude en kandidaat-voorzitter van de SP.A is.

Tegelijk pareert staatssecretaris Sleurs de kritiek van De Tijd dat ze met een geschatte opbrengst van 75 miljoen euro uit de strijd tegen fiscale fraude en 50 miljoen euro uit die tegen sociale fraude te weinig ambitieus is. "Ik wil de begroting niet opsmukken", heet het.

Hte plan-Sleurs in tien stappen

  • langere verjaringstermijn die ook geschorst kan worden
  • fiscus mag dure topadvocaten inhuren in fraudezaken
  • nationale aanpak tegen fraude
  • meer diensten krijgen toegang tot centraal register van bankrekeningen
  • databank fiscus koppelen aan externe databanken
  • strengere controle op verdachte transacties bij wisselkantoren
  • genaderecht om boetes kwijt te schelden, wordt afgeschaft
  • Justitie mag injunctierecht gebruiken om gerechtelijke onderzoeken in fiscale zaken af te dwingen
  • droogleggen financiering van terrorisme
  • bijzondere belastinginspectie onderzoekt belastingdeals tussen Belgische bedrijven en Luxemburgse fiscus

Meest gelezen