"Verschuiving naar btw treft opnieuw de gezinnen"

De SP.A is niet te spreken over een mogelijke verschuiving van de lasten naar de btw. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) doet vandaag die suggestie in De Tijd. "Totaal onrechtvaardig", zegt Kamerfractieleider Karin Temmerman aan onze redactie. "Dit zou opnieuw de gewone gezinnen treffen." Groen heeft het over een "verouderd recept".

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt pleit ervoor om bij de veelbesproken tax shift de lasten op arbeid in de eerste plaats te verschuiven naar consumptie, via de btw dus, en pas dan naar milieuvervuiling en vermogen. 

Bij SP.A noemt men dat onrechtvaardig. "Men wil de daling van de loonlasten compenseren door de consumptie meer te belasten. Zo zijn het opnieuw dezelfden die zullen betalen", zegt Karin Temmerman. Zij vindt dat de mensen met een groot vermogen moeten worden aangesproken via een vermogenswinstbelasting.

Bovendien benadrukt ze dat er in ons land nog steeds geen belastingen geheven worden op de meerwaarde bij de verkoop van aandelen. Dat moet worden aangepakt, zegt Temmerman.

Vanvelthoven: "Consumptie zal dalen"

Kamerlid Peter Vanvelthoven zegt eveneens dat een verschuiving van de lasten naar de btw vooral gewone gezinnen zal treffen. Hij wijst er ook op dat de binnenlandse consumptie in ons land eerder aan de magere kant ligt. Een btw-verhoging zal dat fenomeen nog versterken, stelt het oppositielid.

Groen: "Verouderd recept"

Groen vindt het positief dat Van Overtveldt een tax shift van 5 miljard euro niet afwijst en daarbij oog heeft voor vermogens en vervuiling, maar noemt de verschuiving naar de btw "een verouderd recept".

De lasten op arbeid in de eerste plaats verschuiven naar consumptie dreigt volgens Groen-voorzitster Meyrem Almaci opnieuw de gewone gezinnen te treffen. "Een harmonisering is mogelijk, maar dat is niet de meerwaardebelasting die de OESO vraagt. Het riskeert bovendien de prille heropleving van de economie te fnuiken. Vanovertveldt zou beter beginnen bij een vermogenswinstbijdrage, eerder dan de btw voor iedereen op te trekken", zegt Almaci.

Ze vraagt de minister ook een duidelijk tijdspad. Almaci vreest dat de N-VA'er, "door de vermogenswinstbelasting slechts als derde fase te programmeren", het dossier op de lange baan probeert te schuiven. "Faseren is een klassieke truc in de Wetstraat: wie wil dat iets nooit gebeurt, zegt dat hij het later zal doen."

"Als CD&V deze fasering aanvaardt, dan doet de partij van Wouter Beke mee aan het begraven van de echte en volledige tax shift". In CD&V-kringen valt te horen dat was afgesproken dat het debat binnen de schoot van de regering zou plaatsvinden en dat dit niet in overeenstemming daarmee is.

Meest gelezen