Koning Filip in Saudi-Arabië was "kapitale fout"

Het bezoek van koning Filip aan Saudi-Arabië, om zijn medeleven te betuigen aan de familie van de overleden vorst Abdullah, is bij de Vlaamse oppositiepartijen Groen en SP.A in het verkeerde keelgat geschoten. "Je betuigt geen eer aan een schurk."

Koning Filip trok gisteren naar Saudi-Arabië om de begrafenisceremonie voor de overleden koning Abdullah (foto in tekst) bij te wonen. Vandaag keert hij terug naar België. Een verkeerd signaal, vinden de oppositiepartijen Groen en SP.A.

Saudi-Arabië staat namelijk bekend voor de ultraconservatieve interpretatie van de islam die er wordt gehanteerd. Vrouwen- en holebirechten zijn er bijvoorbeeld amper iets waard. "Door het bezoek van Filip wek je internationaal de indruk dat ons land geen probleem heeft met de mensenrechtenschendingen daar", reageert Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt in De Standaard. "Een kapitale fout."

Volgens SP.A-voorzitter Bruno Tobback heeft ons land "een kans gemist om een statement te maken door de koning niet te sturen". Het bezoek van Filip is namelijk gedekt door de regering. De SP.A gaat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) interpelleren over het bezoek (zie tweet).

AP2014

Schurk

"De koning gaat als staatshoofd naar de ceremonie voor een overleden staatshoofd. Dat hoort zo", is de reactie bij het kabinet van eerste minister Charles Michel (MR). Te gemakkelijk, vindt De Vriendt: "Je betuigt geen eer aan een schurk, zo simpel is het."

Ook bij meerderheidspartij N-VA is er gemor te horen. Fractieleider Hendrik Vuye verwacht er zeker vragen over in het parlement en zal die uit zijn fractie in elk geval niet tegenhouden.

Koning Filip was overigens niet de enige die zijn medeleven kwam betuigen, de voorbije dagen landden verschillende staats- en regeringsleiders op Saudische bodem.

Zoals de Britse premier David Cameron, de Franse president François Hollande, de Amerikaanse president Barack Obama en zijn vicepresident Joe Biden, om er maar enkelen te noemen.

Meest gelezen