Korting bij aanwerven laaggeschoolde jongeren en 55-plussers

De Vlaamse regering vereenvoudigt vanaf volgend jaar een aantal kortingen voor werkgevers, die bedoeld zijn om mensen die moeilijk werk vinden toch aan de slag te helpen. Er wordt vooral gekeken naar laaggeschoolde jongeren tot 25 jaar.

Tot nog toe bestond er een kluwen van Vlaamse en federale werkgeverskortingen om wie moeilijk aan de bak komt op de arbeidsmarkt vlotter aan een baan te helpen. De Vlaamse regering is sinds de zesde staatshervorming volledig zelf bevoegd en mikt nu op drie doelgroepen.

In de eerste plaats moeten jongeren tot 25 jaar zonder diploma een duwtje in de rug krijgen. Werkgevers die hen aanwerven krijgen drie jaar lang een korting tot 1.150 euro om de drie maanden.

Ook voor het aannemen van 55-plussers kunnen werkgevers een korting krijgen, tot 1.500 euro om de drie maanden. "Als we allemaal vinden en zeggen dat mensen langer moeten werken en blijven werken, dan moeten we dat ook betaalbaar maken", zegt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA).

Als laatste kunnen werkgevers ook een korting krijgen bij het aanwerven van mensen met een handicap, net zoals vroeger.

Nieuw traject voor jongeren die leren en deeltijds werken

Daarnaast voert de Vlaamse regering ook een nieuw stelsel in voor studenten die nog tijdens hun schoolloopbaan werkervaring opdoen. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) mikt vooral op jongeren uit de laatste twee jaar van het secundair onderwijs.

"Met het nieuwe, eengemaakte stelsel mikken we op jongeren die arbeidsrijp zijn en van wie de klassenraad aanneemt dat ze hun laatste twee jaar van het secundair onderwijs perfect en met vrucht kunnen voltooien, zij het gedeeltelijk op het werk en gedeeltelijk op school", verduidelijkt Crevits. Het gaat specifiek om leerlingen uit de laatste twee jaar van het technisch of beroepsonderwijs.

Via deeltijds leren en werken kunnen die jongeren een volwaardig onderwijsdiploma halen, of een beroepsgetuigschrift. Door dit nieuwe traject zullen scholen en bedrijven nauwer moeten samenwerken, besluit Crevits.

Meest gelezen