"Budgettaire lijk is knoeiwerk van de regeringen-Peeters en -Bourgeois" Auteur: Belga

di 20/01/2015 - 11:26 Belga Oppositiepartij Groen wil dat de regering-Bourgeois alle cijfers over het Vlaamse begrotingstekort op tafel legt. "Dit budgettaire lijk uit de kast is puur financieel knoeiwerk van de regeringen-Peeters en -Bourgeois", zegt fractieleider Björn Rzoska.

Gisteren raakte bekend dat het Belgische begrotingstekort voor 2014 zal uitkomen boven de 3 procent. Federaal kijkt men dan vooral in de richting van de deelstaten. Zo wordt het tekort voor Vlaanderen geraamd op 800 miljoen euro en voor Wallonië op 1 miljard euro. De Vlaamse regering erkent dat men voor 2014 afstevent op een tekort, maar zegt dat de cijfers nog onvoldoende stabiel zijn om iets te zeggen over de grootte van het tekort.

Brussels minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) haalde in "De ochtend" uit naar Vlaanderen. "De Vlaamse regering is in de vorige legislatuur "te creatief " geweest met de begroting, klonk het, met name door het gebruik van publiek-private samenwerkingen (PPS) om uitgaven buiten de groeten te houden.

Volgens oppositiepartij Groen wordt steeds duidelijker dat "de vorige regering, de regering-Peeters (CD&V-N-VA-SP.A), en de regering-Bourgeois (N-VA-CD&V-Open VLD) de tekorten opstapelden en wegmoffelden". "Dit is niet het beleid van de goede huisvader waar de N-VA minister-president zich op beroemt", zegt fractieleider Rzoska.

Het argument van de PPS is volgens Rzoska ook "een vals argument". "Al vijf jaren geleden heeft Eurostat duidelijk gezegd dat de publiek-private samenwerking-constructies in de balansen moesten opgenomen worden. Dit wist de regering-Bourgeois en minister van Begroting Annemie Turtelboom (Open VLD) ten laatste in september. Dat heeft Groen toen ook aangeklaagd. De Vlaamse regering kan dit dus niet meer als argument gebruiken", aldus Rzoska.

Groen heeft de cijfers opgevraagd die vanuit de Vlaamse regering aan het federale niveau werden overgemaakt.