"Men moet niet alles in bakjes van de deelstaten schuiven"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) betreurt dat men het begrotingstekort in "het bakje van de deelstaten en de lokale overheden" schuift. Dat heeft hij in "De ochtend" gezegd. Ook haalde hij uit naar de Brusselse minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) die de vorige Vlaamse regering had verweten "te creatief" te zijn geweest met de begroting.

Gisteren raakte bekend dat het Belgische begrotingstekort voor 2014 boven de 3 procent zal uitkomen. Nochtans had onze regering vorig jaar aan de Europese Unie beloofd om het tekort onder de drie procent te houden om zo uit de procedure voor buitensporig tekort te blijven. 

Federaal zou men nu vooral in de richting van de deelstaten kijken. Het grotere tekort zou namelijk zijn ontstaan omdat de gewesten zich niet aan het vooropgestelde begrotingstraject hebben gehouden. Zo wordt het tekort voor Vlaanderen geraamd op 800 miljoen euro en voor Wallonië op 1 miljard euro.

Vanhengel: "Brussels gewest zal 2014 afsluiten met overschot"

Volgens Vanhengel zal het tekort alvast niet de schuld zijn van het Brussels Gewest. "Het Brussels Gewest had in 2013 een overschot en zal ook 2014 afsluiten met een klein overschot. We volgen stipt de afspraken met Europa", aldus de Brusselse minister in "De ochtend".

Vanhengel haalde vervolgens fel uit naar de vorige Vlaamse regering. Zij zou "te creatief" zijn geweest met de boekhoudkundige regels. Hij heeft het dan over publiek-private samenwerkingen (zoals Oosterweel en scholenbouw), waarmee de regering uitgaven buiten de begroting heeft willen houden. "Vlaanderen krijgt nu de rekening gepresenteerd", aldus Vanhengel.

Bourgeois: "Ja, er is een Vlaams begrotingstekort"

"Dat er een Vlaams begrotingstekort is, ga ik niet ontkennen", reageerde Bourgeois later in hetzelfde radioprogramma. "Maar men moet nu niet alles in de bakjes van de deelstaten en de lokale overheden schuiven."

Vervolgens haalde Bourgeois op zijn beurt uit naar Vanhengel. "Ik ben ook niet akkoord met Vanhengel als hij zegt dat men in de vorige legislatuur te creatief is geweest met publiek-private samenwerkingen. Die constructies waren er om te investeren en om de bedragen daarvan buiten de begroting te houden. Het Europees rekeningstelsel is namelijk heel hard en absurd, in die zin dat men investeringen in één jaar moet boeken, ook al betaal je die in meerdere jaren."

Bourgeois wilde ook graag benadrukken dat iedereen in de Vlaamse regering indertijd de constructies heeft goedgekeurd. "Ook Vanhengels partijgenoot Dirk Van Mechelen."

Meest gelezen