Jambon: "Desnoods zelf doorlichting opzetten"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) blijft erbij dat ons land systematisch passagiersgegevens moet verzamelen en doorlichten in de strijd tegen terrorisme. Als er geen Europees akkoord komt, moeten we desnoods een eigen systeem opzetten. De Europese liberale fractie reageert argwanend.

Eind deze maand wordt in Riga, in Letland, op Europees niveau gesproken over de doorlichting van passagiersgegevens. Alle Europese lidstaten die met Syriëstrijders geconfronteerd worden, hebben eerder al afgesproken om een dergelijk systeem op te zetten, maar het Europees Parlement maakte nog een aantal bezwaren op het vlak van privacy.

Minister van Binnenlandse Zaken Jambon hoopt dat er nu wel een akkoord gesloten kan worden. Zo niet, moeten landen "eenzijdig, bilateraal die zaken opzetten", vindt hij. "Veiligheid is toch een belangrijke bekommernis op dit moment", zei hij in "De ochtend".

Jambon trok begin deze week naar Londen om er inzichten en ervaringen te delen met de Britten. Hij was er naar eigen zeggen danig onder de indruk van de zogenaamde profiling van de Britten. "Terroristen hebben een aantal gedragskenmerken, zoals het lang op voorhand reserveren van tickets bijvoorbeeld, en die gedragskenmerken laten de Britten los op de database van passagiersgegevens van vliegtuigen, internationale treinen en bussen."

Met indrukwekkende resultaten, zegt Jambon. "Als men op die manier 10 mensen uit die database haalde, bleek uiteindelijk dat 2 mensen ook echt verdachten waren. Dat is een score van 20 procent. Iets wat men zonder dit systeem totaal niet haalt."

"Eerst privacy beter regelen"

De Europese liberalen blijven gekant tegen het systematisch opslaan van passagiersgegevens. "In een democratie hebben onbeperkte bevoegdheden geen plaats", vindt Sophie in 't Veld van de liberreale ALDE-fractie. "Wij als liberalen en ook het Europees parlement in meerderheid roepen op tot ook betere regels voor de bescherming van persoonsgegevens als de lidstaten meer gegevens willen opslaan."

De Europese liberalen vinden dat de lidstaten de aanslagen in Parijs misbruiken om bepaalde zaken te regelen. Zij zitten dus op een andere golflengte dan de Belgische regering, waarvan de liberalen ook deel uitmaken.

300 militairen

Intussen heeft de stad Luik ook om militairen gevraagd, daarmee komt het aantal militairen dat bewakingsopdrachten uitvoert, stilaan op 300. Hoelang ze nog actief zullen zijn, is niet meteen duidelijk. Dat hangt af van het dreigingsniveau. Als het verlaagd wordt naar niveau 2, moeten de soldaten sowieso terug naar de kazerne.

In de regering is alvast beslist om de inzet van het leger na 1 maand te evalueren, mocht het dreigingsniveau al die tijd op 3 blijven, zo gaf Jambon aan.

Permanent

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) wil het leger in elk geval voor een langere tijd inzetten in zijn stad, of zelfs permanent, ook als het dreigingsniveau weer daalt. Dat liet hij gisteren verstaan in een debat op VTM.

Eerder had De Wever al opgemerkt dat in Antwerpen sommige gebouwen en plaatsen "bijna altijd op terreurniveau 3" liggen.

Meest gelezen