OCMW's verdwijnen in Vlaanderen in 2019

Na de verkiezingen van 2018 houden de Vlaamse OCMW's op te bestaan. De Vlaamse regering heeft daarover een conceptnota goedgekeurd. De gemeentebesturen nemen alle bevoegdheden over en worden zo het enige lokale bestuur.

De beslissing om de OCMW's af te schaffen, is niet van vandaag. Ze werd al in vorige regeerperioden voorbereid en stond ook in het Vlaams regeerakkoord en de beleidsnota's van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) en minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA).

Nu is ze onomkeerbaar: de Vlaamse regering keurde vrijdag de conceptnota van Homans daarover goed. Die conceptnota is meteen ook duidelijker dan vorige teksten. Gemeenten zullen niet uit verschillende modellen kunnen kiezen en ook in een aantal grotere steden zal het OCMW afgeschaft worden. Voorheen kregen zij nog de keuze.

"Het OCMW wordt nu geïntegreerd in het gemeentebestuur met een bijzonder sociaal comité dat de individuele sociale hulp behandelt", legt Homans uit in De Standaard. Na de verkiezingen van 2018 zullen er dus geen OCMW-raden meer geïnstalleerd worden.

Homans geeft toe dat nog niet iedereen het eens is over de afschaffing van de OCMW's, maar "ik ben er zeker van dat het draagvlak breed zal zijn". "De concrete gevolgen voor de burger zijn een efficiëntere en vlottere dienstverlening, zeker voor de minstbedeelden."

200 jaar

Twee eeuwen zullen de OCMW's (Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn) bestaan hebben, een idee van de Franse bezetter eind 18e eeuw. Met de creatie ervan werd een dubbel lokaal bestuur ingevoerd: een apart sociaal bestuur, naast het gewone gemeentebestuur.

Het OCMW werd bevoegd voor het sociale beleid. De rekeningen werden echter betaald door het gemeentebestuur, dat zelf ook nog sociaal beleid kon ontwikkelen. Het leidde in vele gemeenten tot een interne concurrentiestrijd. Daar moet nu een einde aan komen.

Meest gelezen