Francken wil lijst veilige landen voor asielzoekers uitbreiden

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil zes landen toevoegen aan de lijst met veilige landen. Dat schrijft De Morgen. Asielzoekers uit Armenië, Georgië, Moldavië, Senegal, Kameroen en Tunesië zouden zo een versnelde procedure krijgen. De zes landen waren in 2014 goed voor 7,6 procent van het aantal asielaanvragen
Nicolas Maeterlinck

De lijst met veilige landen werd in 2012 ingevoerd door de toenmalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD). Wie uit een van de daarop vermelde landen naar België komt, krijgt sindsdien een versnelde procedure. Concreet wil dat zeggen dat men makkelijker en sneller kan worden teruggestuurd.

Op de huidige lijst staan zeven landen: Albanië, Bosnië-Herzegovina, India, Kosovo, Montenegro, Servië en FYROM (Macedonië). Francken wil die lijst graag uitbreiden en heeft in een brief advies gevraagd aan Dirk Van Den Bulck, het hoofd van het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen.

"België niet land van melk en honing"

"Het gaat om landen die op de lijsten staan van andere Europese lidstaten", zegt Francken in het VRT-radionieuws. "Het is natuurlijk ook een belangrijk signaal. Het maakt aan de mensen uit die landen duidelijk dat de kans op erkenning voor hen bijzonder klein is en dat België niet het land van melk en honing is."

Begin volgend jaar wordt de uitgebreide lijst besproken op de ministerraad. De lijst werd nooit eerder uitgebreid. De landen die op de eerste lijst stonden, werden gewoon elk jaar bevestigd.

Landen op het lijstje goed voor 7,6 procent van de aanvragen

De zes landen op het lijstje van Francken zijn niet de toplanden van waaruit de meeste asielzoekers afkomstig zijn. Dat zijn Afghanistan, Syrië, Irak, Guinee en Rusland. De zes landen waren in 2014 (tot en met november) samen goed voor 1.187 asielaanvragen, op een totaal van 15.568 (zie tabel). Dat komt neer op 7,6 procent.

Aanvragen uit "veilige landen" worden binnen de 15 dagen behandeld, voor de gewone aanvragen is dat drie maanden. De asielzoekers moeten ook duidelijk kunnen aantonen dat hun veiligheid in gevaar is in hun thuisland, want er wordt aangenomen dat er in de bewuste landen geen sprake is van vervolging of dreiging.

Door de versnelde procedure moet er minder tijd besteed worden aan de behandeling van de dossiers, waardoor de achterstand makkelijker wordt weggewerkt en de asielcentra niet overvol lopen. Het heeft ook een ontradend effect. Dat blijkt uit de cijfers voor de zeven landen die al op de lijst staan. Het aantal aanvragen uit die landen is fors gedaald.

Meest gelezen