"Elektronische handtekening voor koning levert besparing van 60.000 euro op"

De N-VA pleit ervoor dat de koning een elektronische handtekening zou gebruiken. Het pleidooi komt er na berichten dat koning Filip vervroegd moet terugkomen uit India omdat er dringend KB's moeten worden ondertekend. Volgens de N-VA levert dit een besparing van 60.000 euro op.

Vanmorgen berichtten verschillende media dat de regering-Michiel koning Filip in alle discretie gevraagd heeft om op 30 december, een dag eerder dan gepland, terug te keren van zijn kerstvakantie in India. Na de heisa over zijn privéreis met een Falcon-jet op kosten van het leger, wilde de regering, zo klonk het, niet nog een legervliegtuig over en weer naar India sturen om Koninklijke Besluiten over het loopbaaneinde, die voor het jaareinde ondertekend moeten zijn, te laten tekenen door de koning.

Intussen heeft het Paleis ontkend dat er sprake is van een vervroegde terugkeer. "De koning is altijd al van plan geweest om op 30 december naar huis terug te keren", aldus het Paleis. 

Maar het bericht van vanmorgen bracht de N-VA er wel toe om te pleiten voor een elektronische handtekening voor de koning. "Onder Albert II vonden geregeld zogeheten 'koeriervluchten' plaats", laat de N-VA weten in een persbericht. "Defensie stuurde toen vliegtuigen naar de vakantieadressen van de koning in Frankrijk, Italië en Kroatië om hem toe te laten wetten of besluiten te ondertekenen. Jaarlijkse kostprijs van deze koeriervluchten voor de belastingbetaler: 60.000 euro."

Volgens de N-VA kan dit veel efficiënter en goedkoper, "en wel met de elektronische handtekening". De N-VA-Kamerleden Hendrik Vuye (foto) en Kristien Van Vaerenbergh dienden een tijdje geleden al een wetsvoorstel in dat het gebruik van een elektronische handtekening voor de ondertekening van wetten en besluiten mogelijk maakt. 

"Technisch moet een en ander nog gespecificeerd worden," geeft Vuye toe. "De elektronische handtekening kan namelijk vele vormen aannemen. Het kan gaan om een gescande handtekening, een code of een andere vorm van versleuteling, maar de koning zou ook gewoon zijn identiteitskaart kunnen gebruiken."

"Al sinds het jaar 2000 is de elektronische handtekening een volwaardige handtekening. Het is de hoogste tijd dat ook de federale overheid de stap zet naar het digitale tijdperk", aldus Vuye en Van Vaerenbergh.

REPORTERS

Meest gelezen