"Niet leuk om twee keer de koers te trekken voor iemand anders"

Kris Peeters (CD&V) beschouwt het afstaan van het premierschap aan Charles Michel (MR) als zijn grootste professionele dieptepunt in 2014. Dat vertelt hij in een weekendinterview met Het Nieuwsblad. "Je werkt dag en nacht, maar trekt de koers eigenlijk voor iemand anders. Niet aangenaam, maar wel verrijkend."

Er hangt bij de federale minister van Werk nog steeds een vleugje ontgoocheling en frustratie over het gemiste premierschap. "Als je er zo dichtbij bent geweest, dan doe ik er niet flauw over: ik was graag premier geweest. Maar goed, het heeft een andere wending genomen en nu is de trein vertrokken", klinkt het.

Het opgeven van het premierschap, ten voordele van de Belgische kandidatuur van Marianne Thyssen als Eurocommissaris was voor Peeters het dieptepunt van 2014, toch op professioneel vlak.

"Ik heb twee keer als coformateur een regering gevormd en twee keer heeft iemand anders overgenomen. Ik moet zeggen dat dat niet aangenaam is. Je werkt dag en nacht, maar trekt de koers eigenlijk voor iemand anders. Het was wel zeer verrijkend, maar ook vermoeiend en vrij eenzaam", vertelt hij in Het Nieuwsblad.

"Vakbonden hebben kunst van het vraagbare, wij van het haalbare"

Als minister van Werk speelt Peeters een cruciale rol bij het sociaal overleg, dat na enkele grootschalige stakingsacties opnieuw op gang komt.

"Iedereen dacht dat het sociaal overleg dood was. Sommigen hebben daartoe ook een bijdrage geleverd door polemische uitspraken te doen", meent Peeters. "Maar het siert de Groep van Tien dat ze het hoofd koel hebben gehouden. Er moeten wel nog andere katten gegeseld worden voor het overleg op volle toeren kan draaien. De bonden beheersen de kunst van het vraagbare, en wij van het haalbare."

Op de vraag of de vakbonden niet te ver zijn gegaan, blijft Peeters neutraal. "Ik heb geprobeerd om bepaalde acties nog te voorkomen, maar de dynamiek was te groot. Ik ben er wel in geslaagd om de Groep van Tien toch al samen te brengen voor de nationale staking."

"Bruggenbouwers nodig bij sociaal overleg"

Peeters had, als voormalig Unizobaas, al veel ervaring met het overleg tussen sociale partners, en die komt nu goed van pas. "Ik ben gepokt en gemazeld in het sociaal overleg. Ik weet hoe gevoelig alles is en hoe belangrijk sommige uitspraken zijn. Ik ben de eerste om realistisch naar dat overleg te kijken."

De vakbonden hebben beslist om tot 13 januari geen acties meer te voeren. "Het worden heel belangrijke weken", meent Peeters. "We hebben bruggenbouwers nodig en mensen die in deze moeilijke omstandigheden hun verantwoordelijkheid nemen. Alles moet binnen de krijtlijnen van het regeerakkoord blijven, maar er zullen serieuze inspanningen nodig zijn om nieuwe acties te voorkomen.

"Tax shift moet geen tweede BHV worden"

Over een mogelijke tax shift zijn de voorbije maanden al uiteenlopende uitspraken gedaan. Komt zo'n maatregel er nu wel of niet?

"Ik denk dat het beter is om daar niet te veel uitspraken meer over te doen", zegt Peeters. "Het mag niet te lang meer duren, anders krijgt de kwestie eenzelfde symboolwaarde als BHV: een zeer beperkt probleem dat zo'n gewicht krijgt dat het bijna niet meer op te lossen valt."

Wel benadrukt Peeters nog fijntjes dat "het goed in mekaar zal moeten zitten". Op de vraag of de voorzitters van de meerderheidspartijen zich dan koest moeten houden, antwoordt Peeters met een vergelijking: "Schoonmoeders en schoonvaders zijn zeer lieve mensen, maar er zijn ook limieten."

Meest gelezen