België zal Palestina nog niet meteen als staat erkennen

Een effectieve Belgische erkenning van de Palestijnse staat lijkt nog niet voor morgen. Dat blijkt uit de resolutie die de federale meerderheid heeft opgesteld. Daarin wordt de regering opgeroepen de Palestijnse staat te erkennen "op het ogenblik dat het meest geschikt wordt geacht".

Na gelijkaardige initiatieven in onder andere Zweden en Frankrijk, raakte begin deze maand bekend dat ook meerderheidspartijen N-VA, MR, CD&V en Open VLD werkten aan een resolutie rond de erkenning van Palestina. Al snel bleek echter dat een effectieve erkenning nog niet voor meteen is. De meerderheid wil wachten op het juiste moment in de vredesonderhandelingen, klonk het toen al.

Dat blijkt nu ook uit de resolutie. Officieel is die ingediend door een reeks parlementsleden van de meerderheid, maar gezien de gevoeligheid ging er heel wat regeringsoverleg aan vooraf.

"Pas op het moment dat het meest geschikt wordt geacht"

Concreet roepen de parlementsleden de regering op "de Palestijnse staat te erkennen als staat en als internationaal rechtssubject op het ogenblik dat het meest geschikt wordt geacht". Om die geschiktheid te beoordelen, haalt de resolutie drie elementen aan: de positieve impact van een erkenning op nieuwe vredesonderhandelingen, het overleg op Europees niveau en het bestaan van een volwaardige Palestijnse regering met gezag over het hele Palestijnse grondgebied.

Komt het effectief tot een erkenning, dan "zullen de erkende grenzen van het grondgebied van de staat Palestina die van 1967 zijn en kunnen ze enkel gewijzigd worden na onderling overleg tussen de beide partijen", aldus nog de resolutie.

Woensdag keurde ook het Europees Parlement al een resolutie goed waarin het halfrond "in principe" de erkenning steunt. De lidstaten wordt echter niet gevraagd om ook effectief over te gaan tot de erkenning.

Meest gelezen