Vlaams Parlement gaat werken aan contact met burger via YouTube-kanaal

Het Vlaams Parlement wil de komende jaren investeren in "zijn gebouwen en contacten met de burger" en daarnaast "voluit blijven inzetten op de digitalisering van de parlementaire werking". Dat blijkt uit de meerjarenbegroting die het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement heeft voorgesteld. Zo komt er een interactief bezoekerscentrum en zal het parlement een eigen YouTube-kanaal gebruiken.

Het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement, zeg maar het orgaan dat de politieke werking van het parlement coördineert, komt vandaag samen in De Warande in Brussel. Op de agenda staat onder meer de bespreking van de meerjarenbegroting 2015-2019.

Onlangs was er commotie rond de besparing die het Vlaamse halfrond in 2015 moet doorvoeren. Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) liet nadien verstaan dat hij de dotatie vanaf 2016 opnieuw wil koppelen aan de gezondheidsindex, zoals ook in de legislatuur 2009-2014 het geval was.

Het is alvast de bedoeling om te blijven investeren. Zo komt er een interactief bezoekerscentrum. Nu de tentoonstellingen in De Loketten van het parlement zijn stopgezet vanwege de tegenvallende bezoekerscijfers (en kostprijs van 200.000 euro per jaar) wacht de Lokettenzaal op een nieuwe invulling. Om de jaarlijks 40.000 bezoekers beter te laten kennismaken met het parlement komt er een "modern en multimediaal bezoekerscentrum". Daarvoor wordt de komende zittingsperiode 1,5 miljoen euro uitgetrokken.

Het moet voor geïnteresseerden ook makkelijker worden om van op een afstand vergaderingen te volgen. Nu al worden de debatten van de plenaire vergadering en twee commissiezalen uitgezonden. Vanaf 2015 zal men de geluids- en beeldfragementen van die vergaderingen na afloop kunnen herbeluisteren, herbekijken en delen. De fragmenten zullen via een eigen YouTube-kanaal ter beschikking worden gesteld.

Na gunstige evaluatie zullen in het voorjaar 2016 nog eens vier extra commissiezalen worden uitgerust met camera's zodat ook de vergaderingen in die zalen kunnen worden gevolgd.

Meest gelezen