"Nieuwe begrotingsmaatregelen niet meer op kap van de gezinnen"

Als er nieuwe begrotingsmaatregelen moeten genomen worden, dan zal dat niet op de kap van de gewone gezinnen komen, belooft Raf Terwingen (CD&V) in "De zevende dag". Coalitiepartner N-VA treedt hem bij monde van Zuhal Demir daarin enigszins bij.

Bij de Europese Commissie is de Belgische begroting deze week maar met de hakken over de sloot geraakt. Het is niet ondenkbaar dat de federale regering extra maatregelen zal moeten treffen, maar welke maatregelen en wie zal ze voelen?

"Voor CD&V is het duidelijk: we hebben op dit ogenblik van de gewone mensen voldoende inspanningen gevraagd", dixit Raf Terwingen. "Dat is logisch, want bij hen is daar geen ruimte meer voor", stemt Zuhal Demir in.

Toch lijken de remedies van de coalitiepartners niet volledig dezelfde te zijn. CD&V ligt duidelijk meer aan de linkerkant van het rechtse regeringsbed en pleit voor een tax shift, waardoor ook grotere vermogens meer gaan moeten bijdragen. "Onze partij is vragende partij om verder te gaan met die tax shift en we gaan proberen om ons politieke gewicht daarvoor in de schaal te leggen", verzekert Terwingen. Een tax shift kan voor CD&V een vermogenswinstbelasting zijn, maar ook een vorm van ecofiscaliteit, maakt Raf Terwingen duidelijk. "We zullen dat binnen de regering verder evalueren."

Zuhal Demir daarentegen lijkt meer vast te houden aan het regeerakkoord. "First things first: in het regeerakkoord staat dat we de uitgaven in de sociale zekerheid aanpakken en besparen op het overheidsapparaat en dat gaan we dan ook eerst doen."

Die andere regeringspartij, Open VLD, ziet nog een andere mogelijkheid: het verkopen van overheidsbedrijven, bijvoorbeeld Belgacom of Bpost. "Onze overheidsschuld is veel te hoog", constateert Luk Van Biesen. "Men kan die op dit ogenblik slechts omlaag krijgen door bepaalde activa te verzilveren en daar zal dan ook over gepraat worden." Een vermogenswinstbelasting ziet de Open VLD'er dan weer niet zitten, want "te onderhevig aan de beursresultaten en dus niet structureel."

"We reiken CD&V de hand"

De fiscale shift die CD&V voorstelt, klinkt als muziek in de oren van de linkse oppositie. "We reiken u de hand", zegt Kristof Calvo (Groen) tegen Terwingen. "Er is gevoeligheid rond het sociale karakter van de CD&V en dat is positief."

Maar daar stopt de positiviteit volgens Calvo. "Voor de regering voldeden twee maanden om een heleboel maatregelen te nemen die de gezinnen treffen", stelt de Groen-politicus vast en hij plaatst dat tegenover de belofte van CD&V om nu over de tax shift binnen de regering te praten. "De begroting van 2015 krijgt op het maatschappelijke examen een dikke buis."

Karin Temmerman (SP.A) vindt ook dat de gewone werkmens te hard getroffen wordt. "U reageert op de lonen en niet op de loonkost", bekritiseert de fractieleider van de Vlaamse socialisten het regeringsbeleid. En wat vindt de SP.A van het idee om overheidsbedrijven te verkopen? Volgens Temmerman is een verkoop geen structurele maatregel. "Of de staat aandelen moet hebben in banken, daarover kan gepraat worden", aldus Temmerman. "Maar we gaan toch niet Belgacom of Bpost verkopen. De staat krijgt daar in de vorm van dividenden inkomsten van. Het is veel beter om die zaken in handen te houden."

Meest gelezen