"We komen niet opnieuw in tuchtprocedure terecht"

"We komen niet opnieuw in een tuchtprocedure terecht en dat is voor mij een geruststelling." Dat is de reactie van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) op het Europese rapport over de Belgische begroting.

Europa heeft de Belgische begroting gewikt en gewogen en had goed en slecht nieuws voor de Belgische regering. Kort samengevat: de staatsschuld moet naar beneden, maar anderzijds zijn er een aantal goede structurele maatregelen doorgevoerd, bijvoorbeeld in het domein van de concurrentiekracht en de pensioenen.

België raakte dus met de hakken over de sloot. "We krijgen van de Europese Commissie een oranje knipperlicht. Het is voor mij een geruststelling dat we niet opnieuw in een tuchtprocedure belanden, en dat we dus ook niet verplicht worden om bijkomende maatregelen te nemen. De Commissie verwacht vooral dat we de begrotingen zoals ze nu voorliggen, goed uitvoeren."

"Schuldenlast is erfenis"

Europa is vooral bezorgd over de oplopende schuldgraad. België heeft wat de staatsschuld betreft het afgelopen jaar niet gedaan wat Europa verwacht had van ons land.

Minister van Begroting Hervé Jamar (MR) wijst hiervoor met een beschuldigende vinger naar de PS. "Deze schuldenlast is wellicht een erfenis uit het verleden, maar het is vooral het resultaat van 26 jaar beleid van een partij die ik niet zal noemen."

De begrotingsminister wijst erop dat de nieuwe regering een trendbreuk teweeg wil brengen. "In een land waar de publieke uitgaven 51 procent van het bbp bedragen, kan men zich vragen stellen. Hoe kan dat op termijn draagbaar blijven? Ofwel zijn we zuiver collectivistisch, en leven we zoals in de USSR, ofwel voeren we structurele hervormingen door, zoals deze regering doet."

Tax shift

Europa had het ook over de tax shift waarover al zo veel te doen was de afgelopen weken. Het mag blijkbaar nog iets meer zijn voor de Commissie. Minister van Financiën Van Overtveldt wou daar geen verdere uitspraken over doen. Het op orde zetten van de begroting is nu het belangrijkste, herhaalde hij.

Begrotingsminister Jamar verwacht op het vlak van de tax shift vooral heil van de verlaging van de lasten op arbeid. De minister verwacht dat die hervorming er zal zijn binnen één tot anderhalf jaar.

Verder vraagt Jamar tijd. "De Europese Commissie is zich bewust van de Belgische inspanningen, maar je moet toegeven dat het na zes weken moeilijk is een balans op te maken. We zijn bezig, zonder aan de koopkracht van de burgers te raken, wat sommigen daar ook over zeggen", zei Jamar vandaag in de bevoegde Kamercommissie.

Meest gelezen