Michel eerste Franstalige Belgische premier op de top van de Francofonie

Premier Charles Michel (MR) neemt dit weekend deel aan de 15de top van de Francofonie in Senegal. Daarmee wordt hij de eerste Franstalige eerste minister die België vertegenwoordigt op de bijeenkomst van de leiders van 77 lidstaten en waarnemers, voornamelijk Afrikanen.

Alle Vlaamse voorgangers van Michel - Wilfried Martens, Jean-Luc Dehaene, Guy Verhofstadt en Yves Leterme - tekenden steevast present op de tweejaarlijkse bijeenkomst die in 1986 van start ging in Versailles op uitnodiging van de toenmalige Franse president François Mitterrand. Enkel zijn voorganger Elio Di Rupo (PS), de eerste Franstalige premier in 37 jaar, miste de vorige top van de Francofonie in Kinshasa wegens de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012.

Charles Michel zal aan de top deelnemen, samen met de minister-president van de Franse gemeenschap, Rudy Demotte (PS). Zowel de federale staat als de Franse gemeenschap zijn immers volwaardig lid van de Organisation internationale de la Francophonie (OIF), zelfs al draagt de federale staat niet bij aan de organisatie. De Franse gemeenschap is na Frankrijk en Canada de derde financier van de OIF met een bijdrage van 12 miljoen euro per jaar. De helft van het budget gaat naar de Franstalige televisiezender TV5.

Ook Axelle Red is in Senegal voor de top

Rudy Demotte landde reeds vanmiddag in Dakar, waar hij morgen een ontmoeting heeft met de premier van Quebec, Philippe Couillard, en de Senegalese cultuurminister, Mbangnick Ndaiaye. Zijn federale collega Charles Michel vervoegt hem morgen. Beiden nemen zaterdag en zondag deel aan de eigenlijke top, die start met een show die een reis maakt door de Franstalige wereld, waaraan ook deelgenomen wordt door de (Limburgse) Axelle Red.

De top moet tegen zondag ook een nieuwe secretaris-generaal van de Francofonie aanduiden in opvolging van de 79-jarige Senegalese oud-president Abdou Diouf, die drie mandaten vervulde. Er zijn vijf kandidaten.

In de marge van de top kunnen heel wat bilaterale contacten plaatsvinden, zo luidt het in de omgeving van premier Michel, vooral met de partnerlanden, die hem als gewezen minister van Ontwikkelingssamenwerking (2007-2011) niet onbekend zijn.

Meest gelezen