De Croo wil premiernorm loslaten, Tobback en ACV erg kritisch

Alexander De Croo wil zich niet langer bemoeien met het loon dat overheidsbedrijven hun topmensen uitbetalen. De liberale vicepremier lost daarmee de felbediscussieerde premiernorm - maximaal 290.000 euro per jaar. Zeer tot onvrede van ACV en de socialistische oppositie. "Dit is lachen met de mensen." MR-verkeersminister Jacqueline Galant wil overigens voor de topman van de NMBS wel vasthouden aan het loonplafond van 290.000 euro.

In de lente van dit jaar zorgde het loon van toenmalig Bpost-topman Johnny Thijs voor grote ophef. Hij wilde niet werken aan dezelfde wedde als de premier - om en bij de 290.000 euro per jaar. Omdat het een te forse inlevering was op zijn loon van 1,1 miljoen per jaar. En omdat Thijs het als een vernedering interpreteerde, na zijn alom geprezen passage bij Bpost.

Voor 600.000 euro wilde Thijs wél tekenen, maar toenmalig PS-minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille hield vast aan de premiernorm. Blijkt echter dat die niet veel meer was dan een gentleman's agreement en nooit bij wet is vastgelegd. Alexander De Croo, ook in de vorige regering een fel tegenstander, wil er nu vanaf. Dat meldt De Tijd.

Pas ingrijpen bij uitspattingen

In plaats van zoiets als een premiernorm te hanteren, wil hij de overheidsbedrijven responsabiliseren. "Het is aan de bedrijven om hun verantwoordelijkheid te nemen, en zelf de lonen te bepalen. We gaan ervan uit dat ze dat correct doen, binnen de grenzen van good governance. Pas als er uitspattingen zijn, zullen we ingrijpen."

De Croo heeft er alle vertrouwen in dat die aanpak werkt. "De uitspattingen van het verleden liggen achter ons." Hij predikt op dit moment soberheid. "Nu, het probleem stelt zich niet. Bpost en Belgacom hebben nog maar pas nieuwe ceo's en we hopen dat die nog een hele tijd zullen blijven."

Jacqueline Galant (MR), voogdijminister van het spoor, is niet van plan het loonplafond van de topmanager van de NMBS los te laten. Ze zegt dat ze zich wil houden aan het plafond van 290.000 euro die in de vorige regering is afgesproken.

"Soberheid geldt niet voor iedereen"

Bij de socialisten - in de vorige regering gangmaker van de premiernorm - valt dat slecht. SP.A-voorzitter Bruno Tobback in een gesprek met deredactie.be: "Volgens de liberalen geldt het soberheidsmotto kennelijk niet voor iedereen."

Maar De Croo pleit toch zelf ook voor soberheid? Tobback: "De Croo laat de premiernorm los en maakt lonen boven de 290.000 euro weer mogelijk. Dat is per definitie geen soberheid. De overheid moet het voorbeeld geven."

Volgens Tobback is de timing van De Croo niet goed. "In tijden van indexsprongen en besparingen is dit absoluut fout. Alle gezinnen moeten meer betalen, maar de aandeelhouders en een paar toppers ontspringen de dans." Zo verwoordt SP.A-Kamerlid David Geerts het: "Dat is lachen met de mensen."

"De Croo vakbondsleider voor topmanagers"

Ook de andere oppositiepartij Groen is absoluut niet te spreken over de plannen van De Croo. "Voor gezinnen wel een indexsprong en loonmatiging, voor CEO's van overheidsbedrijven opnieuw exuberante lonen", zegt Kamerlid Stefaan Van Hecke. "Alexander De Croo ontpopt zich tot vakbondsleiders van de topmanagers."

"Dit toont nogmaals dat de regering aan de kant staat van de grootste vermogens, de multinationals en nu ook de CEO's", aldus Van Hecke.

ACV: "Bizar signaal"

In de omgeving van ACV-voorzitter Marc Leemans spreekt men over "een bizar signaal". "De indexsprong blokkeert het loon van de mensen, die op de koop toe nog een pak andere facturen moeten ophoesten, en dan krijg je dit. Dit is een bizar signaal. En De Croo kan wel zeggen dat hij uitspattingen zal beteugelen, maar dat is bijzonder relatief."

Ook bij coalitiepartner CD&V wordt "met verwondering" gereageerd op de uitspraak van liberale vicepremier. "Ik heb gelezen dat Alexander De Croo daar uitspraken over heeft gedaan. We zullen dat morgen binnen de regering bespreken", zei vicepremier Kris Peeters.

Meest gelezen