"Dit is fysiek gewoon niet te doen"

De voorgestelde maatregelen om leerkrachten 2 à 3 jaar langer te laten werken, zijn niet realistisch. dat zegt de socialistische vakbond ACOD. Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) had eerder gezegd dat ook leerkrachten een duit in het zakje zullen moeten doen. "Dit is fysiek niet haalbaar", zegt Raf De Weerdt van ACOD Onderwijs.
HOUIN / BSIP

Leerkrachten zullen 2 tot 3 jaar langer aan de slag moeten blijven, zei minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine deze ochtend bij de RTBF. Dat komt niet echt als een verrassing, reageert Raf De Weerdt van ACOD Onderwijs. "Dit past in de maatregelen die eerder al bekendgemaakt waren."

In de praktijk zullen leerkrachten zelfs 4 à 5 jaar langer moeten werken, meent De Weerdt. “Bijna 95% van de leerkrachten heeft recht op een diplomabonificatie. Voor de bachelors is dat 2 jaar, voor de masters 4 jaar. Dat systeem wordt vanaf 2016 afgebouwd, waardoor leerkrachten 4 à 5 jaar langer zullen moeten werken, tot ze 63 of 64 zijn."

Dankzij de diplomabonificatie worden bij ambtenaren met een bachelor- of masterdiploma hun studiejaren meegeteld, zowel voor de toegang tot het vervroegd pensioen als voor de berekening van het pensioen. Dat systeem wordt dus afgevoerd.

"Keiharde beslissingen"

Tot je 63e voor de klas staan in het basisonderwijs is niet haalbaar, aldus De Weerdt. “Dat is fysiek gewoon niet te doen. Chapeau voor de collega’s die dat wel kunnen, maar dat geldt zeker niet voor iedereen.”

“De maatregelen die de regering neemt zijn niet realistisch”, klinkt het. “Dit zijn geen aanmoedigingsmaatregelen, maar keiharde beslissingen.”

Later vandaag zitten Bacquelaine en Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) nog samen om de pensioenhervorming te bespreken. De Weerdt hoopt dat Crevits zal aandringen om de voorgestelde maatregelen te matigen..

Meest gelezen