"Nog nooit zo veel commentaar gegeven op regering die er nog niet is"

In de Kamer is vanmiddag verder gedebatteerd over de regeerverklaring van de regering-Michel. Het was een levendig debat waarin de linkse oppositie grote vraagtekens plaatste bij de maatregelen die volgens de regering onze bedrijven "zuurstof zullen geven". Volgens de oppositie zijn die maatregelen onevenwichtig en bieden ze geen garantie op banen. Niet alleen de kloof tussen links en rechts viel op, maar ook de vaak bitse strijd tussen de Franstalige socialisten van de PS en liberalen van de MR.

Bij het vormen van de "Zweedse" coalitie, kreeg die coalitie ook wel eens het epitheton "kamikaze" mee omdat de MR er als enige Franstalige partij zou deel van uitmaken en dus heel wat tegenwind zou mogen verwachten van de (Franstalige) oppositie. Dat bleek alvast vandaag bewaarheid.

Toen MR-franctieleider Denis Ducarme op het spreekgestoelte kwam uitleggen waarom zijn partij de regeerverklaring zal goedkeuren, werd hij continu onderbroken door PS en CDH. De replieken van Ducarme getuigden van veel animo.

"Al wat doorschemert in uw interventies, mevrouw Onkelinx is wrok. Wrok omdat u in de oppositie zit. Dat doet pijn mevrouw, ik kan dat begrijpen, maar de PS hoeft niet noodzakelijk 100 jaar lang aan de macht zijn", was zijn uithaal naar Laurette Onkelinx. Daarvóór had Ducarme nog gewezen op de politieke crisissen van de voorbije 10 jaar en stelde dat de huidige coalitie politieke stabiliteit brengt. Dat werd op hoongelach van Onkelinx onthaald.

Wat met het sociaal overleg?

Inhoudelijk stelde de linkse oppositie vragen bij de loonlastenverlaging. "Hoe kunt u ons verzekeren dat die verminderingen zullen dienen om jobs te creëren en niet enkel om de werkgevers te bevoordelen", klonk het bij Eric Thiébaut (PS).

Op die vraag sprong minister van Werk Kris Peeters (CD&V) Ducarme te hulp: Loonkosten en jobcreatie is een heel moeilijk debat. Wij zullen alles doen om met de sociale partners dat mogelijk te maken."

Maar dat sociaal overlegmodel komt volgens SP.A wel onder druk te staan. "Wat ik lees in het regeerakkoord is een werkgeversagenda, zonder dat daarover een akkoord moet zijn tussen de sociale partners. Dat is de wereld op zijn kop", aldus Hans Bonte.

Fractieleider voor Open VLD Patrick Dewael verzekerde dat er overleg moet komen met de partners, maar dat zoiets niet tot een blokkering mag leiden. "Als de partners er niet uit geraken, dan beslist de politiek. Dat is het alfa en het omega van de democratie. Na overleg is het het parlement dat beslist."

"Op vlak van klimaat een regeerakkoord van 20 jaar geleden"

Voor Groen kan het regeerakkoord beslist socialer en groener. "De keuzes die de regering maakt zijn onevenwichtig, onrechtvaardig en getuigen van nul ambitie inzake milieu en gezondheid", aldus Kristof Calvo.

"Op vlak van milieu zou dit best een regeerakkoord van 20 jaar geleden kunnen zijn." Maar - opvallend - : op die kritiek kwam er weinig tot geen repliek vanuit de meerderheid.

Vanuit de linkse oppositie kwam er ook het verwijt dat de CD&V - de meest linkse partij in de centrumrechtse coalitie - te weinig linkse accenten zou gelegd hebben. Vooral het uitblijven van een vermogensbelasting werd gehekeld. "Wat doet u in deze coalitie? Jullie zouden het sociaal geweten van Vlaanderen zijn, maar jullie doen nu samen met de andere partners de mensen pijn", aldus Kristof Calvo.

"Als men overdrijft en als men alles afbrandt, verliest men alle geloofwaardigheid", pareerde Servais Verherstraeten die kritiek. Volgens hem is er nog nooit zo veel kritiek gekomen op een regering die nog tot stand moet komen.

Heibel over cijfers

Ondanks de soms bitsige tussenkomsten, bleven de debatten vandaag wel een stuk rustiger dan gisteren, maar door het uitblijven van de begrotingstabellen was er bij de oppositie wel heel veel ongenoegen en dat lieten ze duidelijk merken.

De oppositie wil die begrotingstabellen kunnen inkijken om het debat erover te kunnen voeren en minister van Begroting Hervé Jamar (MR) had die cijfers ook beloofd, maar toch zijn ze nog steeds niet gearriveerd in de Kamer. Toen minister Jamar ook nog eens het halfrond verliet, diende de oppositie een motie in om de aanwezigheid van de minister in het parlement te vorderen.

In de Kamer wordt nog steeds duchtig gediscussieerd over de regeerverklaring van de regering-Michel. Ook de premier zelf kwam aan het woord. Hij verdedigde de sociaal-economische hervormingen en zei dat zijn regering van die hervormingen een prioriteit maakt in plaats van het communautaire. Morgen wordt er gestemd over de regeerverklaring.

Meest gelezen