Verhofstadt is één van de top-bijklussers van Europees Parlement

Europarlementsleden klussen naar hartelust bij, sommigen zelfs voor tienduizenden euro's per maand. Op nummer vier van de meest actieve bijklussers, staat een Belg. Ex-premier Guy Verhofstadt, goed voor 16.000 euro aan mandaten.

Het loon van Europarlemensleden is niet min: 6200 euro netto per maand is het basistarief. Tel daarbij nog de onkostenvergoedingen, en dat kan nog met een paar duizend euro per maand stijgen.

Het neemt niet weg dat veel parlementsleden actief bijklussen, zo blijkt uit een rapport van Transparency International (TI), een ngo die tegen corruptie strijdt. Bijna 400 van de 750 Europarlementsleden oefent een nevenjob uit, zo bericht de Tijd.

Voor sommigen gaat dat over niet meer dan enkele honderden euro's voor hun extra-parlementaire activiteiten. Bij anderen is het een stuk meer. Samen zouden de parlementairen ergens tussen de 5,8 en 18,3 miljoen bijverdienen. 'Alarmerend hoog', zo noemt TI dat in een mededeling.

Zeventien vergaderingen

Tussen de topverdieners bevindt zich ook ex-premier Guy Verhofstadt (Open VLD). Hij verdiende in 2013 ongeveer 200.000 euro bovenop zijn parlementaire wedde, of goed 16.000 euro bruto per maand. Hij is lid van de raden van bestuur van de holding Sofina, Exmar België en het Europees Instituut voor Openbaar Ambt. Vorig jaar had hij zeventien vergaderingen.

Anderen zijn nog een stuk actiever dan Verhofstadt. Het Franse Europarlementslid Nathalie Griesbeck - een liberale - heeft 68 bijverdiensten en verdient tot 33.000 euro extra per maand. De Roemeen Daniel Buda incasseert als notaris nog 10.000 euro extra.

En wat te denken van de Italiaanse socialist Renato Soru? Die is behalve Europarlemenslid ook nog ceo (en oprichter) van het internetbedrijf Tiscali. Met zijn 53 extraparlementaire jobs verdient hij 20.000 euro of meer bij.

Bescheiden Belgen

Dan zijn de inkomsten van de andere Belgen al bij al bescheiden. Louis Michel (MR) verdient tussen de 5.000 en 10.000 euro bij. Gerolf Annemans haalt een bedrag tussen de 2.000 en 10.000 euro. Ook Annemie Neyts klokt af op ongeveer 5.000 euro. Voor de andere Belgen bedragen de extra inkomsten zo goed als niets.

Meest gelezen