"Uitlatingen Jambon rechtvaardigen collaboratie" Auteur: Rik Arnoudt

ma 13/10/2014 - 15:30 Update: ma 13/10/2014 - 17:27 Rik Arnoudt De Parti Socialiste (PS) veroordeelt met klem de uitlatingen van vicepremier Jan Jambon (N-VA) over de collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog en vragen dat premier Charles Mchel (MR) zich ervan distantieert. Ook CDH-voorzitter Benoît Lutgen Ecolo-Kamerfractieleider Jean-Marc Nollet vragen een veroordeling door de premier.

"De mensen die met de Duitsers collaboreerden, hadden hun redenen. Ik leefde niet in die periode", zegt Jambon in een interview met La Libre Belgique en La Dernière Heure.

Voor Kamerlid André Frédéric (PS) zijn dergelijke uitlatingen choquerend omdat ze volgens hem de collaboratie met de nazi-bezetters rechtvaardigen, ongeacht het feit dat het nu gaat over Vlamingen, Walen of Brusselaars. Hij vindt het ook een belediging voor de slachtoffers van de bezetting en hun familie.

Des te meer verontrustend vindt Frédéric het feit dat de woorden zijn uitgesproken door een minister in functie die verondersteld wordt alle Belgen te vertegenwoordigen. Hij vindt ook dat de uitlatingen van Jambon het imago van ons land in het buitenland bezoedelen. Hij vraagt dan ook dat Michel zich distantieert van de uitspraken van Jambon.

Ook van bij CDH komt een reactie van verontwaardiging. "Er kan geen sprake zijn van een fait divers en er bestaan geen goede redenen om tijdens de oorlog met de Duitsers te collaboreren. Ik plaats de eerste-minister voor zijn verantwoordelijkheid. Men kan niet aanvaarden dat een minister, en zeker een vicepremier, dergelijke verklaringen aflegt", zegt partijvoorzitter Benoît Lutgen.

"Dergelijke "onnodige" uitspraken zetten mensen tegen elkaar op", zegt Kamerfractieleider Jean-Marc Nollet van Ecolo.