"Periode van te dure energie op komst"

Ontslagnemend minister van Consumenten Johan Vande Lanotte (SP.A) ergert zich aan de plannen van de regeringsonderhandelaars om het vangnetmechanisme dat de energieprijzen controleert maar met een jaar te verlengen in de plaats van de bij wet vastgelegde drie jaar. "Dat is pijnlijk", stelde Vande Lanotte in "De ochtend". "Iedereen moet besparen maar de industrie en de leveranciers wachten betere tijden."

Vande Lanotte noemt de maatregel om het vangnetmechanisme maar met een jaar in de plaats van de afgesproken drie jaar te verlengen, onbegrijpelijk. "De CREG en zelfs de Nationale Bank - niet meteen een SP.A-bastion - adviseren drie jaar." Volgens de SP.A'er zit de industrie achter de koersverandering. "Uit indiscreties horen we dat Febeg (de federatie van de Elektriciteits- en Gasnetbedrijven, red.) van het systeem af wil."

"Onbegrijpelijk", stelt Vande Lanotte. "De sector kent het mechanisme nu. Er is hard aan gewerkt en het resultaat is er. Onze gas- en elektriciteitsprijzen zijn bij de goedkoopste van de buurlanden."

"Binnen de 3 maanden goedkope energie"

Ook de plannen van de onderhandelaars om Doel 1 en 2 langer open te houden, vinden maar weinig goedkeuring bij Vande Lanotte. "Dat vereist een grote investering en die zal in de prijs worden doorgerekend. Dit is een geschenk aan Electrabel. De leverancier en de producent worden er beter van, de consument slechter."

Vande Lanotte grijpt terug naar zijn eerder voorstel om energie in Nederland te gaan halen. "In het parlement heeft Elia een alternatief voorgesteld: Doel 1 en 2 sluiten om daarna binnen de drie maanden een verbinding te leggen met de kerncentrale in Maasbracht in Nederland, waar bestaande productie is. Er is dus goedkope energie beschikbaar binnen de drie maanden na de sluiting van Doel 1 en 2."

"De energieprijzen zijn gedurende 2,5 jaar gedaald. Als de voorstellen die nu op tafel liggen, uitgevoerd worden, gaan we naar een nieuwe periode waarin men te veel betaalt."

Meest gelezen