"Defensie lijdt aan grootheidswaanzin"

De grootste militaire vakbond en de SP.A hebben kritiek op de top van Defensie. Aanleiding is een gelekte rondvraag bij producenten van gevechtstoestellen, waarbij Defensie aanstuurt op het duurste Amerikaanse gevechtstoestel als vervanger voor de F-16. Onze redactie kon de hand leggen op dit geheim document van Defensie.

De defensietop speelt met de toekomst van het leger, stelt de militaire vakbond ACMP in een reactie op het document. Volgens de vakbond is er dringend nood aan kritische zelfbevraging en lijdt Defensie aan "grootheidswaanzin die maatschappelijk misplaatst is". Daardoor speelt Defensie met de toekomst van het leger zelf, aldus Yves Huwart van de AMCP.

“Defensie moet wat dit betreft veel meer transparantie aan de dag leggen en misschien eerst een kritische zelfstudie maken alvorens men zich uitspreekt over de toekomstige strategische keuzes.”

Commissie-Defensie

Ook vanuit het parlement is er een eerste reactie op het document. Zo vraagt SP.A dat de commissie-Defensie zo snel mogelijk bijeenkomt voor tekst en uitleg door ontslagnemende minister van Defensie De Crem (CD&V). Niet Defensie maar de politiek moet over de aankoop van nieuwe gevechtstoestellen kunnen beslissen, zegt SP.A-Kamerlid Dirk Van der Maelen.

“Defensie is bezig België op een sluikse manier naar de aankoop te leiden van de allerduurste vliegtuigen ter wereld. Dit kan niet. Dit verdient een open maatschappelijk debat in de Kamer. En daarom moet de minister van Defensie naar de Kamer komen om deze beslissing te verdedigen”, aldus Van der Maelen.

Europees leger

De minister heeft twee mogelijkheden, stelt Van der Maelen: ”Ofwel is minister Pieter De Crem het daarmee eens en laat hij dit gebeuren, ofwel is hij het daarmee niet eens en moet hij dat komen zeggen in de commissie, moet hij Defensie terugfluiten en moet de rondvraag worden bijgesteld."

Van der Maelen vindt dat België zijn aankopen moet zien in het kader van een Europees leger. “Wij moeten afspreken met andere landen wie wat doet. En wij denken dat de allerduurste vliegtuigen ter wereld kopen, te hoog gegrepen is voor België.”

De voorzitter van de Kamercommissie Defensie, Karolien Grosemans van de N-VA, acht het niet opportuun om vroeger samen te komen. Volgens haar is er nog geen beslissing gevallen en ligt het dossier ook op de tafel van de regeringsonderhandelingen.

"Nergens specifieke operationele vereisten"

Defensie ontkent dat in de rondvraag die werd uitgestuurd naar "de mogelijke partnerlanden" in verband met een opvolger voor de F-16-gevechtsvliegtuigen de vragen zo werden opgesteld dat de F-35 - beter bekend als de Joint Strike Fighter van Lockheed Martin - er als beste uitkomt. "Nergens in het document worden specifieke operationele vereisten vooropgesteld die enige voorkeur voor een bepaalde technische oplossing naar voor schuiven", klinkt het in een communiqué.

"Bouwend op de bekomen informatie zullen de operationele specificaties vastgesteld worden in de programmafase." Die heeft als doel de mogelijke samenwerkingsverbanden te rangschikken op basis van de vooropgestelde specificaties en zou volgens Defensie in 2016 afgerond moeten zijn. Daarna volgt de verwervingsfase, die "het formele goedkeuringsproces omvat".

"De ministerraad zal zich dienen uit te spreken over zowel de start van de onderhandelingen met de geselecteerde partner als de ondertekening van de onderhandelde overeenkomst van Staat tot Staat", besluit Defensie.

Meest gelezen