"Ik heb het recht om mij kwaad te maken, net zoals iedereen"

Europees commissaris Karel De Gucht zegt dat de brieven die hij gestuurd heeft naar de grote baas van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) geen poging tot intimidatie zijn. In die brieven zou hij gevraagd hebben dat er maatregelen getroffen worden tegen de Gentse BBI-directeur die een fraude-onderzoek naar De Gucht voert. "Ik heb het recht om mij kwaad te maken, net zoals iedereen."

Het conflict tussen De Gucht en de Bijzondere Belastinginspectie van Gent dateert al van 2009. De BBI wilde de bankrekeningen inkijken voor een onderzoek, maar De Gucht vocht het inzagerecht aan. Eind vorig jaar oordeelde het Gentse hof van beroep dat de fiscus te weinig aanwijzingen voor fraude heeft om de rekeningen te mogen inkijken.

Gisteren kwam De Tijd met het verhaal dat De Gucht brieven heeft gestuurd naar de grote baas van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI), Frank Philipsen. In die brieven spreekt hij Philipsen aan op het gedrag van Karel Anthonissen, de Gentse BBI-directeur die zich vastgebeten heeft in het onderzoek naar De Gucht.

Anthonissen kreeg de brieven zelf niet zo lang geleden in handen. Ze dateren van de periode tussen eind 2012 en midden 2013 en zijn door De Gucht ondertekend als minister van staat. In die brieven zou De Gucht aan Philipsen vragen dat er maatregelen getroffen worden tegen Anthonissen. De Gentse BBI-directeur is intussen van de zaak gehaald.

In "De zevende dag" op Eén ontkent De Gucht niet dat hij drie brieven geschreven heeft naar de grote baas van de BBI. "Dat is geen poging tot intimidatie. Anthonissen achtervolgt mij al drie jaar, ik val hem niet aan, hij valt mij aan. Hij heeft zelfs nog stappen in het dossier gezet nadat hij al van het dossier gehaald was. Daarom heeft hij nu ook een sanctie gekregen."

"Die brieven zijn heel doelbewust geschreven, ik heb er ook geen enkel probleem mee dat men dat weet. Het gaat niet om een poging tot intimidatie. Ik heb het recht om mij te verdedigen, om mij kwaad te maken, net zoals elke burger in dit land. als een ambtenaar zich op een totaal onaanvaardbare manier gedraagt en het recht van de burgers probeert in te perken zonder dat daar enige reden toe is."

De Gucht heeft geen antwoorden op zijn brieven gekregen. "Dat stoort mij ook niet, het zijn boodschappen. Ik wou dat de boodschap die ik gaf, bleef bestaan." Hij wijst er ook nog op dat het hof van beroep geoordeeld heeft dat er geen vermoedens van fraude zijn en "dat Anthonissen de procedure niet eens had mogen opstarten."

Meest gelezen