Dra een oplossing voor lesbische meemoeders? Auteur: Dominique Fiers

za 04/01/2014 - 10:12 Dominique Fiers Lesbische vrouwen die een kind hebben met hun partner zullen dat binnenkort misschien niet meer moeten adopteren om officieel meemoeder te worden. Na Open VLD heeft ook CD&V een wetsvoorstel ingediend waarbij partners automatisch meemoeder worden.

Binnen een lesbische relatie heeft de partner van de biologische moeder nu niet dezelfde rechten als een heteroman. Om officieel meemoeder van het kind te kunnen worden, moeten deze vrouwen nog steeds een adoptieprocedure doorlopen.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) diende eerder al een wetsontwerp in waardoor meemoeders hun kind onmiddellijk bij de aangifte bij de burgerlijke stand kunnen erkennen. Het ontwerp stuitte op een njet van CD&V en CDH.

Belga

CD&V-Kamerlid Sonja Becq (kleine foto) is nu op de proppen gekomen met een eigen voorstel dat niet zo heel erg zou verschillen van dat van de liberalen. "Op dit moment is het zo dat er toch ook al wel wat lesbische koppels kinderen hebben. Zij hebben het er moeilijk mee dat ze een hele adoptieprocedure moeten doorlopen vooraleer ze dat kind, dat ze samen gewenst hebben, kunnen erkennen en zich echt als ouder kunnen opstellen", aldus Becq.

Becq noemt het erkennen van de meemoeder een belangrijk signaal. "Tegelijkertijd denk ik ook dat het een stuk zekerheid biedt, ook voor de kinderen. Stel dat er iets gebeurt met de mee-ouder, zolang dat kind niet erkend is, is er ook geen juridische band tussen beiden."

CD&V stelt wel een extra voorwaarde, namelijk dat kinderen maximaal door twee ouders kunnen worden erkend, dus niet door twee moeders en een biologische vader. Over meevaders wordt in het voorstel niet gesproken.

Open VLD, dat nadien bij monde van senator Jean-Jacques De Gucht ook een voorstel indiende in de Senaat, reageert tevreden. "Dat er oplossing komt, primeert bij mij ruim boven de manier waarop het gebeurt. Ik weet ook dat je voor deze dossiers vaak voorvechters nodig hebt die de baan een beetje berijden en die vooral ook de dossiers juridisch voorbereiden, en ik heb dat gewoon met heel veel plezier gedaan", aldus minister Turtelboom.