"Transfers naar Wallonië zijn sinds 2008 nog gestegen"

Sinds het uitbreken van de crisis zijn de transfers van Vlaanderen naar Wallonië en Brussel volgens berekeningen van de N-VA gestegen van 7,1 miljard tot bijna 8 miljard euro per jaar. De N-VA zegt niet tegen transfers te zijn, "maar dan moeten ze transparant zijn en aanzetten tot verbetering".

De N-VA nam in de berekeningen de periode 2005-2010 onder de loep en kwam tot een bedrag van 7 miljard euro in de periode vóór de crisis (2005-2007) en van bijna 8 miljard euro per jaar na het uitbreken van de crisis in 2008. "Tussen 2005 en 2010 zijn de transfers met zo'n 10 procent gestegen", zegt Kamerfractieleider Jan Jambon op een persconferentie.

Dat er in 2010 een relatieve heropleving van de economie was, heeft de transfers niet doen afnemen, zegt de N-VA. In Brussel was er een stijging van 800 miljoen per jaar naar 1,2 miljard, in Wallonië ging het om een stijging van 6,3 miljard naar 6,7 miljard euro per jaar.

De komende jaren treden de bevoegdheidsoverdrachten uit de zesde staatshervorming in werking, en ook de herziening van de financieringswet, die de geldstromen tussen de regio's regelt. Maar volgens de N-VA zal dat aan de cijfers niets veranderen.

"Op zich is er niks mis met transfers. Die verzekeren de solidariteit tussen de regio's en komen in principe altijd voor. Maar dan moeten die transfers wel transparant zijn, een duidelijk doel hebben en aanzetten tot verbetering." Volgens de N-VA is dat in België niet het geval, worden de regio's niet geresponsabiliseerd en is het systeem complex.

Transfers ook omgekeerd

Volgens de berekening van de N-VA verliep in de periode 2005-2010 61 procent van de transfers via de sociale zekerheid (o.a. werkloosheidsuitkeringen en vervroegde-uittredingsstelsels), 23 procent via de financieringswet en 16 procent via de federale overheid (bijvoorbeeld via ambtenarenlonen en sociale bijstand).

De N-VA erkent dat er in de sociale zekerheid ook sprake is van een omgekeerde transfer richting Vlaanderen, meer bepaald voor de uitgaven van tijdskrediet en loopbaanonderbreking. "Maar die transfer is verwaarloosbaar klein in het geheel", luidt het. "Gezien de omvang van de transfers van Vlaanderen naar Wallonië en Brussel en de evolutie van de transfers lijkt de kans onbestaande dat er op korte of middellange termijn een globale omgekeerde transfer zal stromen naar Vlaanderen."

Meest gelezen