Regering verkoopt "bad bank" Fortis aan Amerikanen Auteur: Alexander Verstraete

za 27/04/2013 - 10:19 Alexander Verstraete De federale regering verkoopt haar aandeel in Royal Park Investment (RPI) aan een Amerikaans investeringsfonds. RPI is de zogenoemde "bad bank" van Fortis die na de implosie van de bank werd opgericht om de rommelkredieten in onder te brengen. De transactie levert de Belgische schatkist 1 miljard euro op.

Royal Park Investments (RPI) wordt verkocht aan het Amerikaanse investeringsfonds Lone Star en Crédit Suisse. Dat zijn de drie eigenaars van RPI, zijnde Ageas, BNP Paribas en de federale overheid, overeengekomen.

RPI is de naam die de "bad bank" van het ter ziele gegane Fortis kreeg toebedeeld toen de bank in volle bankencrisis in grote financiële moeilijkheden raakte en werd ontmanteld. 

Om de gezonde delen van de bank uit de wind te zetten, werden in 2009 alle risicovolle kredieten van Fortis bij RPI geparkeerd. Het ging voornamelijk om de beruchte rommelkredieten gekoppeld aan de Amerikaanse huizenmarkt die in 2008 en de daaropvolgende jaren door een diep dal ging.

"Oordeelkundig moment van verkoop"

De Amerikaanse huizenmarkt heeft zich intussen gedeeltelijk hersteld zodat de eigenaars van RPI de portefeuille van hun "bad bank" nu met winst kunnen verkopen. Ten opzichte van 2009 is de portefeuille van RPI nu 600 miljoen euro of 37% meer waard. De verkoop betekent dus een goede zaak voor zowel Ageas als de federale overheid.

Ageas, het "oude Fortis", ontvangt 1,04 miljard euro. De Belgische schatkist wordt met 1 miljard euro gespekt. "We stappen met winst uit de "bad bank"", reageert minister van Financiën Koen Geens (CD&V). "Dat is te danken aan een goed management en aan een oordeelkundig moment van verkoop."

De regering zal het geld gebruiken om de staatsschuld af te bouwen. Met Europa heeft ze immers afgesproken die schuld onder 100% van het bbp te krijgen. De inkomsten uit RPI zijn goed voor een daling van 0,2%.

Ook vallen de staatswaarborgen weg die de staat verleende voor de terugbetaling door RPI van haar leningen.

Wie zijn de nieuwe eigenaars van RPI?

Lone Star is een Amerikaans investeringsfonds dat in 1995 opgericht werd en zich gespecialiseerd heeft in het opkopen van "distressed assets", toxische kredieten en fondsen zeg maar. Lone Star beheert die kredieten om ze later te kunnen doorverkopen. Het beschikt momenteel over zo'n 33 miljard dollar aan fondsen.