4 op de 10 Vlamingen tegen sluiting kerncentrales

vr 14/09/2012 - 17:30 Vier op de tien Vlamingen zijn niet te vinden voor de sluiting van de kerncentrales van Doel 3 en Tihange 2. Slechts 16 procent vindt dat die centrales dicht moeten. Dat blijkt uit de peiling van de VRT en De Standaard.

De kerncentrales staan sterk in het nieuws. De regering wil centrales sluiten, ondertussen zijn er twee tijdelijk gesloten tot na een veiligheidsonderzoek en dat bracht meteen de discussie op gang of er nog wel genoeg energie zal zijn op piekmomenten, bijvoorbeeld in de winter.

Daarom wilden we weten wat de Vlaming denkt. Slechts 16% zegt dat de kernenergie moet verdwijnen. 44% vindt dat alles mag blijven zoals het is.

Een kleine 30% vindt dat we minder elektriciteit met kernenergie moeten produceren. Slechts 6% wil dat we meer kerncentrales bouwen.

Duurder door sluiting?

De helft van de Vlamingen verzet zich tegen de sluiting van Doel 3 en Tihange 2 als daardoor de prijs van elektriciteit stijgt. Toch zijn 4 op 10 bereid meer geld op tafel te leggen als deze centrales gesloten moeten blijven.

Vooral de kiezers van Groen ventileren een uitgesproken mening. 8 op de 10 van de groene kiezers willen meer betalen in ruil voor de sluiting van kerncentrales.De kiezers van Vlaams Belang zijn het meeste tegen een prijsstijging (6 op de 10).